Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Одержання > очищення > охолодження > зберігання



Принцип потоковості необхідно враховувати при розрахунках погодинної продуктивності молочного обладнання, яке необхідне для прифермської молочної, його вибирають, враховуючи кількість поголів’я корів, їх продуктивність, максимальний обсяг молока, яке надходить після кожного доїння або за добу і товарність молока. Продуктивність технологічної лінії обробки молока визначають за залежністю:

Пл = ,

де Пл - продуктивність технологічної лінії первинної обробки молока на

фермі, кг/год;

k1 - коефіцієнт нерівномірності надходження молока протягом року, визначається відношенням максимального місячного до величини середньомісячного надою за рік по фермі;

k2 - коефіцієнт нерівномірності добового надою (при триразовому доїнні;

k2 = 0,45-0,50 (при дворазовому 0,55 - 0,60);

Мm - товарність молока, %;

Кп - середньорічна кількість дійних корів по фермі, голів;

N - надій на дійну корову за рік, кг (обидва показники беремо із

таблиці "Розрахунок виробництва молока на фермі";

Тд - тривалість одного доїння, годин (не більше 2 годин).

Знаючи продуктивність технологічної лінії, підбирають відповідне обладнання для її забезпечення.

Визначивши продуктивність технологічної лінії, підбирають відповідне обладнання для її забезпечення.

Для своєчасного і якісного охолодження одержаного молока визначають потребу холоду за залежністю:

Q = Пл × С(tн – tк) + q,

де Q - годинна потреба холоду для ферми,кДж/год;

С - теплоємність молока, кДж/кг °С (С = 3,92);

tн - температура молока перед охолодженням, °С;

tк - температура молока після охолодження, °С;

q - витрати холоду в навколишнє середовище, кДж/год (можна приймати в

межах 5-10% від Пп х С (tн – tк).

Враховуючи годинну потребу холоду і продуктивність холодильних машин, визначають їх потребу для ферми.

Всіподальші розрахунки технологічного процесу, а саме: встановлення відповідно до показників продуктивності, живої маси і фізіологічного стану норм годівлі тварин, поживність кормів, які використовують у розрахунках, орієнтовні раціони для виробничих груп, структура раціонів, добова потреба кормів по виробничих групах на осінньо - зимовий і весняно - літній періоди, загальна потреба кормів по періодах для всього поголів’я ферми, річний баланс кормів, потреба води, підстилки, вихід гною визначаємо відповідно до таблиць, наведених у розрахунках процесу вирощування ремонтного молодняку, враховуючи особливості даного процесу.

Розрахунок річного виробництва валової продукції на фермі наведено в таблиці 56.

56. Розрахунок річного виробництва валової продукції - молока

Продукція Поголів’я, гол. Вихід продукції від однієї тварини, ц Одержано всього продкції за рік чи виробничій цикл, ц Вартість одиниці продукції, грн. Вартість продукціїї, грн.
Молоко   43,38 27111,9 30,0  
Жива маса реалізо-ваної худоби         5,3     827,0        
Приплід   1,5 1035,0    
Гній   150,0 43750,0 1,5  
Всього Х Х Х Х  

Заключним етапом моделювання процесу є технологічної карти процесу (додатку 4).

Розрахунок потреби у кормах. Потреба у кормах визначається виходячи із способу утримання поголів’я, продуктивності корів, структури і типу раціонів для конкретного господарства (зони), живої маси і фізіологічного стану худоби.

Чим вищі надої молока від корови, тим менші втрати кормів на одиницю продукції.

У середньому ці показники коливаються від 1,3 - 1,45 ц корм. од. на 1 ц молока при надоях до 2000 кг на рік до 0,95 - 0.85 ц корм. од при надоях більше 6000 кг на корову. На 1 корм. од. потрібно дати 90 - 110 г перетравного протеїну, причому з підвищенням продуктивності потреба у протеїні зростає.

Керуючись приблизними нормативами, приведеними у додатках 3, розраховують річну потребу в кормах для усієї ферми (табл. 57). Після розрахунку складається раціон для дійної корови.

57. Розрахунок річної потреби молочного стада в кормах (надій на 1 корову 4200 кг)

Показни-ки Структу ра кормо-вого раціону Пожив-ність кормів. к. од. ц Валове виробництво молока. ц Потреба в кормах Вартість, грн..
у к. од. ц у фізичній вазі, ц 1 ц усіх кормів
Потреба у кормах - -     - -
У т. ч. концентр.     -        
сіно   0,4 -        
солома   0,22 -     1,2  
зелені корми   0,2 -        
трав’яна різка   0,69 -     4,5  
Усього   -       -  

Розрахунок потреби у воді. Ці розрахунки виконуються виходячи із потреби норм на 1 голіву на добу (табл. 58), які надаються у завданні.

58. Розрахунок потреби ферми (комплексу) у воді

Групи худоби Голів Норми витрат на 1 гол., літрів Загальна потреба на усе поголів’я
на добу на рік на добу, л на рік, т
Корови          
Нетелі          
Телята          
Усього          
Страховий запас (10%) - 19,0 -    
Разом     -    

Водопостачання. Залежно від якості води у вододжерелі і вимог споживачів до її якості в систему водопостачання можуть входити: вододжерело, водорозбірна споруда, насосна станція першого (і другого) піднімання, очисні споруди, напірно-регулюючий пристрій, зовнішній і внутрішній водопроводи. Визначальними даними при проектуванні водопостачання є норми споживання води худобою і вимоги до водопостачання, а також конкретна потреба тварин, усього підприємства у воді. Вода за своїми якостями повинна відповідати вимогам ДСТ 2874 – 73 «Вода питна». Поїлки для поїння тварин поділяються на індивідуальні і групові. Індивідуальні поїлки застосовують голівним чином на фермах з прив’язним утриманням, у літніх таборах, на пасовищах. За принципом дії поїлки можуть бути клапанними і вакуумними.

Індивідуальні поїлки АП-1А, ПА-1А можуть бути підключені до верхнього чи нижнього водопроводу в корівниках з прив’язним чи боксовим утриманням. Вони включають розбризкування води під час поїння.

Групова стаціонарна автопоїлка АГК-4А з електропідігріванням призначена для поїння худоби до 100 голів при безприв’язному утриманні на вигульних майданчиках протягом усього року.

Розрахунок виходу побічної продукції (гною). Поряд із основною продукцією ферми важливе значення має побічна продукція (гній). Його вихід розраховують, користуючись нормативними матеріалами (ОНТП-1-89). Для зберігання гною будують гноєсховище, площу якого визначають за залежністю:





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 910 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...