Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гіпербола



Дамо геометричне означення гіперболи. Нехай на площині вказані дві точки F1 та F2, відстань |F1F2| поміж якими дорівнює 2с.

Означення 2. Гіперболою називається множина точок М площини, різниця відстані від яких до точок F1 та F2 дорівнює

±2 а :

. (6.5)

Точки F1 та F2 називаються фокусами гіперболи.

Для отримання рівняння гіперболи впровадимо в розгляд систему координат тим же чином, що і у випадку еліпса (рис.16). Повторюючи, по суті справи, викладки, які були наведені для еліпса, одержимо рівняння Введемо позначення і поділимо ліву та праву частини останнього рівняння на а2×b2. Приходимо до рівняння

. (6.6)

яке називається канонічним (стандартним) рівнянням гіперболи.

Гіпербола симетрична відносно осей координат. Гіпербола перетинається з віссю Ох в точках А1 (а;0) та А2 (;0) і не перетинається з віссю Оу. Точки А1 та називаються вершинами гіперболи. Гіпербола розпадається на дві вітки (знак "+" в (6.6) відповідає лівій вітці, а знак "-" – правій). Прямі у = ± х, на яких лежать діагоналі прямокутника П= { -a£ x £ a, -b £ y £ b }, називаються асимптотами гіперболи. Число називається ексцентриситетом гіперболи .. Гіперболи подібні, якщо у них одинакові ексцентриситети. Можна показати, щодотична до гіперболи в точці М0 є бісектрисою кута F2M0F1. Цей факт виражає "оптичну властивість" гіперболи: якщо в одному фокусі помістити точкове джерело світла, то npoмені, відбиваючись дзеркально від гіперболи, здаються такими, що виходять з другого фокуса (рис. 16.1).

 
 


Рис.16


Рис.16.1

Міжпланетні станції вирушають у політ по гіперболічним орбітам (відносно Землі), потім вони рухаються по еліптичним (відносно Сонця) орбітам в напрямку до вивчаємої планети, назавжди залишаючи Сонячну систему.

Приклад 3. Скласти рівняння гіперболи, фо-куси якої лежать на вісі абсцис симетрично відносно початку координат, якщо точки та належать гіперболі. Визначити ексцентриситет гіперболи та координати її фокусів Розв'язання. Шукане рівняння гіперболи має вигляд . Оскільки координати точок та задовольняють рівнянню гіперболи, то Û Отже, 1) рівняння гіперболи: ;

2) ексцентриситет ;

3) .

Приклад 4. Побудувати гіперболу у2 -4х2 = 16 та її асимптоти.

Знайти фокуси і ексцентриситет гіперболи.

Розв'язання. Розглядуване рівняння здобувається з канонічного шля-хом заміни x на у та у на х, Фокуси гіперболи лежать не на вісі Ох, а на вісі Оу (рис.18). Зведемо рівняння гіперболи до канонічного вигляду:

    Рис.18   Оскільки то Фокуси гіперболи та . Ексцентриситет . В нашому випадку

рівняння асимптот мають вигляд . Взагалі, гіпербола називається спряженою до гіперболи (6.7)





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 776 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...