Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пряма на площині



1. Різні види рівнянь прямої.

Нехай на площині впроваджена прямокутна система координат хОу. Завдання деякої лінії на площині рівнозначно визначенню співвідношення між координатами точок цієї лінії. Використовуючи ці співвідношення, можна установити, належить та чи інша точка розглянутій лінії чи ні.

Означення 1. Рівняння називається рівнянням лінії , якщо цьому рівнянню задовольняють координати будь-якої точки цієї лінії і не задовольняють координати точки, що не належать цій лінії:

.

Одержимо рівняння прямої l, яка проходить через задану точку і паралельна заданому ненульовому вектору , який називається базисним (напрямним) вектором цієї прямої (рис.8).

Рис. 8   Рис.8   Нехай - довільна точка прямої l. Тоді вектори та колінеарні, звідки випливає = = (1)

або система двох координатних рівнянь

(2)

Рівняння (1) навівають канонічним (стандартним) рівнянням прямої, а систему (2) параметричними рівняннями прямої.

Запишемо рівняння (1) в еквівалентній йому формі

і впровадимо позначення , ,

.Тоді останнє рівняння набуде вигляду:

(3)

Рівняння (3) називається загальним рівнянням прямої на площині. Ненульовий вектор є перпендикулярним до базис-ного вектора ,оскільки = .

Якщо В ≠0, то з рівняння (3) одержимо

, (4)

де число дорівнює тангенсу кута нахилу прямої до осі . Рівняння (4) називається рівнянням з кутовим коефіцієнтом. При В= 0 з (8.3) одержимо рівняння прямої, що паралельна осі Оу

. (5)

Отже, будь яку пряму на площині можна задати рівнянням першого степеня відносно координат x та y точки прямої.Має місце і обернене твердження: будь-яке рівняння першого степеня (хоча б один з коефіцієнтів А, В не дорівнює нулю) описує на площині х0у деяку пряму.

Рівняння (1) можна записати у вигляді

()

яке називається рівнянням прямої, що проходить через задану точку в даному напрямку.

В тому випадку, коли пряма задана двома точками та , базисний вектор прямої . Отже, рівнянню (1) можна надати форму (6)

(6)

яка називається рівнянням прямої, що проходить через дві точки. У випадку, якщо пряма проходить через точки та , то її рівняння приймає вигляд

    Рис.9 . () Рівняння () називають рівнянням прямої у відрізках на осях(рис.9). Відзначимо такі окремі випадки загального рівняння прямої:

1) С = 0Û пряма проходить через початок координат;

2) А = 0Û пряма паралельна осі Ох; 3) В = 0Û пряма паралельна осі Оу.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 385 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...