Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Матеріал для поглибленого вивчення. Правовий вплив– це процес впливу права на суспільну життєдіяльність, свідомість та поведінку людей



Правовий вплив – це процес впливу права на суспільну життєдіяльність, свідомість та поведінку людей. Правовий вплив - поняття більш ширше, ніж правове регулювання, оскільки правовий вплив формується не лише за допомогою спеціально-юридичного його аспекту, але пов’язаний із здійсненням виховного та інформаційно-мотиваціного його аспекту.Правовий вплив – це структурно оформлена система юридичних та інших соціальних засобів впливу правового характеру на суспільну життєдіяльність з метою упорядкування суспільних відносин та досягнення соціального компромісу.
Правове регулювання – як одна із форм правового впливу - це система всіх державно-правових засобів, за допомогою яких держава здійснює владний вплив на суспільні відносини з метою їх упорядкування та охорони; воно пов`язано в будь-якому випадку з безпосередніми правовими приписам и про належне і можливе, з встановленням конкретних прав та обов`язків як реалізація норм права шляхом правовідносин.
Правові засоби – це правові явища, які відображаються в інструментах (установленнях) та діяннях (технологіях), за допомогою яких задовольняються інтереси суб`єктів права.
Під способами правового регулювання розуміють первинні засоби правового впливу на поведінку суб’єктів, пов'язані з наділенням їх суб'єктивними юридичними правами або покладанням на них суб'єктивних юридичних обов'язків. До основних способів правового регулювання належать дозволи, зобов'язання та заборони. Дозвіл полягає в наданні особі суб'єктивного юридичного права, тобто можливості самостійно приймати рішення щодо реалізації передбачених правовими нормами варіантів власної поведінки. Зобов'язання і заборони, своєю чергою, знаходять свій прояв у покладанні на суб’єктів правовідносин суб'єктивних юридичних обов'язків активного характеру (таких, що спонукають до дій, приписаних нормами права) та пасивного характеру (спрямованих на утримання від деяких форм поведінки).
Методи правового регулювання - це засоби правового впливу на суспільні відносини в залежності від їх характеру. Загалом, існує два головних метода правового регулювання: авторитарний метод та автономний метод.
Характеристика типів правового регулювання пов'язана з розглядом характеру поєднання загальних юридичних дозволів і загальних юридичних заборон. Відповідно до цього розрізняють два типи правового регулювання: загальнодозвільний і спеціально-дозвільний.
Правовий режим - певний порядок правового регулювання, який забезпечується через цілісну систему способів, методів і типів правового регулювання у їхній єдності та взаємозв’язку
Механізм правового регулювання - це процес поетапного перетворення вимог правових приписів у площину упорядкованості суспільних відносин, що здійснюється за допомогою системи взаємодіючих між собою правових засобів з метою забезпечення соціального компромісу





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...