Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття загального рівняння лінії другого порядку



Лекція 18. Загальне рівняння лінії другого порядку

План

Поняття загального рівняння лінії другого порядку.

Перетин лінії з прямою. Частинні випадки.

Центр лінії.

Рівняння дотичної та нормалі.

Поняття загального рівняння лінії другого порядку.

Розглянемо алгебраїчну лінію другого порядку , задану рівнянням

, (1)

де – деякі дійсні числові коефіцієнти, причому коефіцієнти одночасно не дорівнюють нулю. Доданки називають групою старшихчленів, вираз лінійною частиною, число вільним членом рівняння. Розв’язки даного рівняння, тобто упорядковані пари чисел на координатній площині задають певну множину точок, які утворюють, взагалі кажучи, деяку лінію. З частинними випадками такого рівняння ми уже зустрічалися раніше. Наприклад, рівняння або задає коло з центром в точці , радіус якого 5, рівняння визначає гіперболу з дійсною піввіссю 3 та уявною піввіссю 2, а рівняння задає єдину точку , що стає очевидним, якщо це рівняння записати у виді .

Рівняння (1) називають загальним рівнянням лінії другого порядку. З нього можна отримати будь-яке конкретне рівняння другого порядку. Зокрема в останньому прикладі . Виділення в деяких коефіцієнтах загального рівняння множника 2 зроблено для зручності та стане зрозумілим дещо пізніше.

Оскільки рівняння (1) містить 6 коефіцієнтів, які визначаються з точністю до сталого множника, то лінія другого порядку задається, взагалі кажучи, 5точками. В окремих випадках кількість умов, що визначають лінію другого порядку, може бути меншою. Наприклад, коло задається трьома точками, взятими на ньому, парабола, як виявиться дальше, – чотирма.

З метою компактності записів в подальшому введемо в розгляд символи , означивши їх рівностями

,

а також

.

Вони не є складними для запам’ятання. Зокрема можна трактувати, як половину похідної від функції по змінній , вважаючи при цьому змінну сталою, а – як половину похідної від функції по змінній при умові, що не змінюється.

В (1) за допомогою співвідношень , перейдемо до нових змінних . Рівняння лінії набуде вигляду

(*)

і стає однорідним. Відповідно його називають рівнянням лінії другого порядку в однорідних координатах. Змінні при цьому називають однорідними координатами.

Ліва частина рівняння, являючи собою суму доданків другого степеня, утворює так звану квадратичну форму. Такі конструкції є об’єктом детального дослідження курсу лінійної алгебри, що дозволяє отримані там результати застосувати при вивченні властивостей ліній другого порядку, що буде використано нами дещо пізніше.

Якщо ввести позначення

,

,

,

то рівняння (*) можна подати у вигляді

.

Відмітимо, що отримане, симетричне відносно усіх трьох змінних, співвідношення називають формулою Ейлера.

Найближчими нашими задачами буде дослідження властивостей ліній, заданих рівнянням (1), вивчення особливостей їх розташування відносно системи координат, а також дослідження питання, скільки та які різні види ліній може визначати рівняння (1).





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 708 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...