Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проблема ментального лексикону



Проблемою психолінгвістики є організація і способи експлікації ментального лексикону як складника мовної компетенції людини, який містить знання словникового складу мови й зафіксованих за формами номінативних одиниць смислів, що репрезентують інтеріоризовані у свідомості об’єкти та явища дійсності й концептуальну структуру внутрішнього рефлексивного досвіду.

Організація лексикону здійснюється за двома принципами:

1) логікою впорядкування людиною знань про світ;

2) логікою збереження знань про особливості оперування словом у мовленні.

У лексиконі виокремлюються ядро і периферія. Одиниці ядра лексикону мають надзвичайну активність і характеризуються одночасним входженням до багатьох асоціативних полів інших одиниць, їх розглядають як опорні у процесах продукування та сприйняття мовлення, отримання вивідних знань. Ядерні одиниці засвоюються раніше інших слів, належать до базового рівня категоризації, є конкретними, емоційними, образними.

Н.Золотова здійснила спробу створення семантичної карти лексикону у вигляді перехрещених кіл, які представляють 9 найбільш значимих категорій: назв осіб, частин тіла людини, видів страви, тварин, кольоропозначень, одягу; понять, пов’язаних із житлом, здоров’ям, війною.

Модель ментального лексикону уявляють як динамічну функціональну систему, що здатна до самоорганізації внаслідок постійної взаємодії між процесами переробки й упорядкування мовленнєвого досвіду й їхніми продуктами, має багаторівневу будову, вертикально-горизонтальну організацію, організовану за певним набором різних параметрів. Це створює підстави множинності параметрів пошуку слів у пам’яті, коли відбувається «висвічування» потрібної інформації за принципом релевантності при підсвідомому врахуванні більшої частини неактуалізованої інформації.

У 80-ті р. р. виникає концепція лексикону як складної структури пов’язаних між собою одиниць, що забезпечує миттєвий доступ. Сьогодні психолінгвісти наголошують на тому, що найважливішим компонентом людської думки та внутрішнього мовлення є саме асоціативна вербальна сітка.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 1459 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...