Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Психологічна теорія походження держави



Психологічна теорія походження держави сформувалася наприкінці XIX ст. як система поглядів про державу і право, яка пов'язує процес їхнього виникнення з результатами розвитку людської психіки. Передумовою її формування було становлення психології як самостійної галузі знань, в межах якої набули поширення експериментальні методи дослідження і сформувалися різні школи, що по-різному трактували психічні процеси. Запозичені соціологами та юристами ідеї цих шкіл започаткували формування нових напрямів у юридичній науці серед яких чільне місце посідає психологічна теорія походження держави.

Прихильники психологічної теорії, найбільш відомі з них: Л. Петражицький, Ф. Кокошкин і М. Коркунов, Г. Тард і Е. Дюрк-гейм, 3. Фрейд, О. Гірке, Г. Зіммель, В. Вундт таін., намагалися знайти універсальну причину виникнення держави і права. Вони обґрунтовували психологічну потребу людини жити в організованій спільноті. Суспільство і державу у цьому випадку визначали як суму психічних взаємодій людей і розглядали як результат дії психологічних закономірностей розвитку людини. За Г. Тардом, наприклад, суспільство — це зібрання істот, що імітують одна одну, а первинною умовою суспільного розвитку є винаходи — акти творчості. Вони створюють мову, господарство, релігію, суспільні настанови, владу. Носіями влади е певна категорія людей — племінні вожді, жерці, шамани, чаклуни, магічна сила та психічна енергія яких (вони могли зробити полювання вдалим, боротися із хворобами, угадували події і т. п.) створювали умови для їхнього піднесення над іншими членами роду. Саме з набутої ними цієї влади виникає влада державна. Поряд з особами, що представляють цю владу завжди є особи, що не згодні з нею, виявляють певні агресивні прагнення, інстинкти. Для їх утримання і необхідна держава.

Отже, держава потрібна як для задоволення потреб більшої частини в підпорядкуванні, слухняності, покорі визначеним особам у суспільстві, так і для придушення агресивних потягів деяких індивідів. Звідси природа держави — психологічна, що корениться в закономірностях людської свідомості. Держава, на думку представників цієї теорії, є продуктом вирішення психологічних протиріч між ініціативними (активними) особистостями, здатними до прийняття відповідальних рішень, і пасивною масою, що виконує дані рішення.

Окрім зазначених теорій походження держави є і низка інших: расова теорія, іригаційна, інцестна (статева), спортивна, патримоніальна, дифузійна, зі змістом яких більш детально можна ознайомитись в спеціально присвяченому цій темі навчальному посібнику Т. Кашаніної «Происхождение государства й права".





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 5855 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...