Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Глава 25. Загальні положення про право інтелектуальної власності



Поняття права інтелектуальної власності

Передумови правової регламентації відносин, пов'язаних з результатами інтелектуальної діяльності.Твори літератури та мистецтва, винаходи завжди супроводжували існування людства. Людина (Homo sapiens) на протязі всього свого існування робила нові технічні рішення, писала вірші, створювала все те що зараз ми називаємо результатами інтелектуальної творчої діяльності. Однак потреба у правовій охороні цих результатів виникла лише наприкінці XVIII сторіччя, коли створилися умови для їх залучення у економічний обіг. До цього такі результати розповсюджувались поза ринком. Винахід неможливо ототожнювати з машиною, у який він втілений. Твір не можливо ототожнювати а ні з рукописом, а ні з книгою[208]. Створення винаходу, написання твору потребує значних творчих зусиль та матеріальних витрат, в той же час коли вартість відтворення машини чи книги є дуже малою. Це протиріччя становить економічну передумову правової регламентації відносин, пов'язаних з результатами інтелектуальної діяльності.

Суть юридичної проблеми полягає в тому, що породження людського розуму, такі, як ідея, що стоїть за винаходом, музичний твір або торговельна марка, не можуть бути об'єктом охорони від використання третіми особами, на відміну від матеріальних об'єктів, в силу одного того факту, що хтось володіє ними. Після того як щось створене людським інтелектом стало надбанням суспільства, його творець більше не в змозі здійснювати контроль за його використанням. Цей основний факт, а саме нездатність охороняти об'єкт в силу одного володіння їм, є кутнім каменем законодавства в області інтелектуальної власності[209].





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 565 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...