Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст права інтелектуальної власності. Зміст права інтелектуальної власності становлять дві складові особиста немайнова та майнова



Зміст права інтелектуальної власності становлять дві складові особиста немайнова та майнова.

Особисті немайнові права інтелектуальної власності. Особисті немайнові права відображують властивість нематеріального об’єкта зберігати зв’язок з особистістю творця. З цього зв’язку випливає належність особистих немайнових прав виключно творцю та не можливість відчужуватись (передаватись) іншим особам. Ці права охороняються безстроково. Особисті немайнові права інтелектуальної власності не залежать від майнових прав інтелектуальної власності. Перехід майнових прав не тягне за собою перехід особистих немайнових прав.

Змістовно особисті немайнові права охоплюються правом авторства та правом на недоторканість (ст. 423 ЦК України).

У нематеріального об’єкта, який створений творчою працею, завжди є автор. Визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником) обумовлено необхідністю індивідуалізації результатів творчої праці та суспільного визнання зв’язку результатів з діяльністю конкретної особи. Суспільним визнанням зв’язку обумовлюється особливий інтерес творця. Саме цей інтерес забезпечується нормативним закріпленням права авторства[222].

Право на недоторканість – це право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності.

Безумовно, що говорити можливо тільки про недоторканість творів. Недоторканість об’єктів патентного права є нерозумною. Кожний новий винахід базується на попередніх винаходах. Неможливість змінювати старі винаходи для створення нових зупинить розвиток техніки та суспільства в цілому.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 568 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...