Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Здійснення суб’єктивних особистих немайнових прав – це реалізація їх змісту для задоволення інтересів управоваженої особи



Здійснення суб’єктивного немайнового права відбувається шляхом вчинення юридичних або фактичних дій, що охоплюються можливістю певної поведінки.

Суб’єктивні цивільні права можуть здійснюватися у будь-який, не заборонений законодавством спосіб. При цьому в науці цивільного права загальноприйнятим є відмежування фактичних та юридичних способів здійснення права.

Фактичні способи здійснення – це дія або система дій управоваженої особи, що не має ознак правочинів або інших юридично значущих дій. Наприклад, використання підприємцем своєї ділової репутації або зміна громадянином своєї зачіски, нанесення собі татуювання, та ін.

Юридичний спосіб здійснення – це дія або система дій, що мають ознаки правочинів або інших юридично значущих дій. Наприклад, надання згоди громадянином, що зображений на фотографії, на використання його зображення або розпорядження особистими паперами.

Фізична особа здійснює особисті немайнові права самостійно. В інтересах малолітніх осіб, неповнолітніх, а також повнолітніх громадян, які за віком або станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої особисті немайнові права, їх права здійснюють батьки (всиновлювачі), опікуни, піклувальники.

Фізичні особи мають право вимагати від посадових осіб здійснення відповідних дій, спрямованих на забезпечення здійснення особистих немайнових прав. При цьому органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень забезпечують здійснення громадянином своїх особистих немайнових прав. Юридичні особи, їх співробітники, окремі фізичні особи, професійні обов’язки яких стосуються особистих немайнових прав фізичної особи, зобов’язані утримуватися від дій, яким ці права можуть бути порушені.

Обмеження особистих немайнових прав можливе лише у випадках, передбачених Конституцією України або Цивільним кодексом України.

Захист особистих немайнових прав – це юридично закріплена можливість управоваженої особи використовувати заходи правоохоронного характеру з метою відновлення порушеного немайнового права та припинення дій, що його порушують.

Захист – це діяльність з усунення перешкод на шляху здійснення суб’єктивних особистих немайнових прав. Вона відбувається у передбаченому законом порядку, тобто шляхом застосування належної форми, засобів та способів. За загальним правилом, захист особистих немайнових прав здійснюється в судовому порядку.

Захист особистих немайнових прав може здійснюватися як у способи, що передбачені, так і ті, що не передбачені Цивільним кодексом України, відповідно до змісту такого права, способу його порушення та наслідків, спричинених його порушенням.

Відновлення порушеного особистого немайнового права застосовується у випадках, коли право особи хоча й виникло, але було зменшене внаслідок дій іншої особи. Одним з видів даного способу захисту є спростування інформації, що не відповідає дійсності. Спростування передбачає можливість особи, право якої порушене, або право членів її сім'ї, дати відповідь щодо інформації, що не відповідає дійсності, тобто, довести правоту і вимагати від суб’єкта, що розповсюдив таку інформацію, її спростування.

Припинення дій, що порушують немайнове право, застосовується у випадках, коли можливо забезпечити таке становище, в якому зобов’язана особа повинна буде утримуватися від дій, що порушують чуже право. Одним з різновидів даного виду захисту є заборона розповсюдження інформації, що порушує особисті немайнові права. Так, якщо право фізичної особи порушено в газеті, книзі, кінофільмі, телевізійній передачі, суд може заборонити їх видання, або вже видане розповсюджувати до усунення порушення. В разі, якщо порушення усунути неможливо, судом може бути вилучений тираж газет, книг, та ін. з метою його знищення.

Поряд з наведеними способами захисту порушеного особистого немайнового права, суб’єкт, право якого порушене, внаслідок чого йому було завдано шкоди, має право вимагати відшкодування такої шкоди.

Рішення суду, спрямоване на захист немайнового права, обов’язково має бути виконане. В разі, якщо особа, яка за рішенням суду має здійснити певні дії для усунення порушення, ухиляється від виконання судового рішення, на неї може бути накладено штраф. При цьому сплата штрафу не звільняє від обов’язку виконати рішення суду.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 728 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...