Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення початку перебігу строку позовної давності



Згідно зі ст. 261 ЦК перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. Зазначене правило носить загальний характер і поширюється на всі цивільні правовідносини, якщо інше не встановлено безпосередньо ЦК відносно певних видів прав або суб’єктів. Наприклад, у разі порушення цивільного права або інтересу неповнолітньої особи перебіг позовної давності починається від дня досягнення нею повноліття (п. 4 ст. 261 ЦК).

Перебіг позовної давності, таким чином, закон пов’язує, з одного боку, з об’єктивним моментом, тобто порушенням суб’єктивного права, а з іншого, з суб’єктивним моментом, тобто моментом, коли управомочна особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. Ці моменти, треба сказати, не завжди співпадають, хоча припускається, що потерпілий довідується про порушення свого права в момент його порушення. Однак, якщо позивач доведе, що він довідався і міг довідатися про порушення лише пізніше, перевага віддається суб’єктивному моменту. В цьому випадку відповідач може доводити, що позивач міг довідатися про порушення права раніше, ніж він довідався фактично. І якщо буде доведено, що позивач не довідався своєчасно про порушення свого права внаслідок своєї недбалості, давність починає перебігати з того моменту, коли за обставинами справи позивач міг довідатися про порушення.

Для захисту деяких суб’єктивних прав початок перебігу позовної давності має певну специфіку. У відносних правовідносинах початок перебігу позовної давності залежить від змісту цих правовідносин. Наприклад, якщо боржник зобов’язаний здійснити певну дію (передати гроші, надати послуги тощо) в строк визначений договором, позовна давність починає перебігати з наступного дня після строку виконання. Коли строк виконання зобов’язання не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред’явити вимогу про виконання зобов’язання. Якщо боржникові надається пільговий 7-дений строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається зі спливом цього строку (п. 5 ст. 261, п. 2 ст. 530 ЦК). В зобов’язаннях, виконання в яких відбувається по частинах (договір поставки, договір будівельного підряду, зобов’язання, що виникає із заподіяння шкоди здоров’ю фізичної особи та інші), право вимоги виникає в окремі строки (строки здійснення однорідних дій боржником) і, відповідно, перебіг позовної давності також починається з кожної вимоги окремо.

У тих відносних правовідносинах, в яких одним з обов’язків боржника є утримання від здійснення певних дій (наприклад, за видавничім договором автор зобов’язався під час дії цього договору не випускати в світ свого твору без письмової згоди на те видавництва), строк позовної давності починає перебігати з моменту, коли кредитор довідався або міг довідатися про порушення цього обов’язку боржником (здійснення ним відповідної дії). За таким же правилом визначається момент перебігу позовної давності і в більшості абсолютних правовідносинах (при порушенні права власності, авторського права та інших). За регресними зобов’язаннями перебіг позовної давності починається від дня виконання основного зобов’язання.

Вірне встановлення початкового моменту позовної давності, як правило, виключає особливі труднощі встановлення кінцевого моменту його перебігу, так як воно відбувається за загальними правилами визначення строків, встановленими статтями 253-255 ЦК.

Між тим необхідно мати на увазі, що перебіг позовної давності не поновлюється, а продовжується на строк, який залишився, навіть в тому випадку, якщо право перейшло від однієї особи до іншої вже після його порушення (власник продає своє майно, що знаходиться вже в чужому незаконному володінні). Стосовно зобов’язальних правовідносин зазначене правило закріплене в ст. 262 ЦК: заміна осіб в зобов’язанні не змінює порядку обчислення та перебігу позовної давності. В дійсності зазначене правило, говорить О.С. Іоффе, має загальне правило і поширюється на всі взагалі випадки зміни управомочних або зобов’язаних суб’єктів цивільних правовідносин.[161]





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 720 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...