Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття кривої. Спрямлювані криві та їх довжини. Теорема Жордана. Обч. довжини дуги при допомозі озн. інтеграла



Озн. неперервною кривою на координатній площині наз мн.точок цієї площ., координати яких є неперервними ф-ями деякого параметра . Це параметрично задана крива, яку уявляють як впорядковану сукупність точок в напрямі від поч. точки до кінцевої. Неперервна крива наз. Жордановою якщо вона не має точок самоперетину, тобто: за винятком хіба що початкових і кінцевих точок. Озн. жорданова крива наз. гладкою, якщо вона задається р-нням(1), в яких ф-ї мають неперервні похідні, що одночасно не = нулю. Якщо крива замкнена, то і . Крива , яка задається рівністю (1)наз. спрямлюваною, якщо множина довжин всіх ламаних , вписаних в цю криву, які відповідають всім можливим поділам , обмежені в сукупності, тобто . При цьому число , де наз довжиною кривої . Якщо ж довжини ламаних не обмежені в сукупності, то криву наз. не спрямованою і її довжина = . Теор.1. (Жордана). Неперервна крива , яка задається рівністю (1) є спрямлюваною т. і т.т., коли ф-ї є ф-ями обмеженої варіації.

Озн. Задана на ф-я наз ф-єю обмеженої варіації на , якщо

Дов. Необхідність: Дано - спрямлювальна. Д-ти: мають обмежену варіацію,за означенням спрямл. кривої або при . Це означає, що є ф-ями обмеж. варіації.

Достатність: Дано: є ф-ї обмеж. варіації. Д-ти: - спрямлювальна. Вірною є рівність: . . Тоді для маємо: . Довжини ламаних обмежені, тому крива - спрямлювальна.

Озн. Неперервна пряма , яка задається рівністю (1) наз. спрямлюваною, якщо скінчена границя , де -сукупність всеможливих поділів , і -довжини ламанихвписаних в криву , що відповідають цим поділам. При цьому число наз. довжиною .

Теорем. Всяка гладка крива , що задається рівністю (1), є спрямлюваною і її довжина може бути обчислена за ф-лою. .

Н.1. Якщо крива задається явним р-ням має непер. похідну на , то ця крива спрямлювана і обчислюється за ф-лою .

Н.2. Якщо крива задається полярним р-нням і ф-я має неперер. похідну на і , то крива прямлювана, а її довжина обчисл. за ф-лою .





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 1608 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...