Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні правила диференціювання функцій



Теорема 1.(про похідну суми та різниці двох функцій). Якщо y=f1(x), y=f2(x) диференційовані в т. x0, то в цій т. диференційованими будуть функції y=(f1 ± f2)(x) і більше того має місце рівність (f1 ± f2)′(x0)=f1′(x0)± f2′(x0).

Доведення: Введемо до розгляду функцію F(x)=(f1 + f2)(x).

1. Беремо в т. x0 надаємо приросту Δ x, x0+ Δ x є D(F)=D(f1)∩D(f2)

2. Шукаємо приріст Δ F(x)=(f1 ± f2) (x0+ Δ x) – (f1 ± f2) (x0)=(f1(x0+ Δ x) ± f2 (x0+ Δ x)) – (f1 (x0) ± f2 (x0))=(f1 (x0+ Δ x) – f1 (x0)) ± (f2 (x0+ Δ x) – f2 (x0)) =Δ f1(x0) ± Δ f2(x0)

3.

4.

Звідси робимо висновок:

Теорема 2. (похідна добутку). Нехай функція y=f1(x), y=f2(x) – диференційована в т. x0, тоді диференційована в т. x0 буде функція y=f1*f2(x) і більше того .

Теорема 3. (похідна частки). Нехай функція y=f1(x), y=f2(x) – диференційовані в т. x0, f2(x0)≠0, тоді диференційована в т. x0 і більше того ;

Теорема 4.(про похідну складеної функції). Нехай y=f(φ(x)) – складена функція, u= φ(x) – диференційована в т. x0, а функція y=f(u) – диференційована у відповідній точці u0=φ(x0), тоді складена функція y=f(φ(x)) буде диференційована. в т. x0 і її похідна в цій точці буде дорівнювати похідній функції в т. u0 (зовнішньої ф-ії) на похідній функції φ (внутрішньої ф-ії) в т. x0

;

Теорема 5.(про похідну оберненої функції). Нехай y=f(x) – неперервна і строго монотонна функція диференційована в т. x0 і f′(x0)≠0, тоді в деякому околі т. y0=f(x0) буде існувати функція x=f-1(y),яка буде диференційована в т. y0 і більше того похідна цієї функції в т. y0

Похідні вищих порядків.

О. Похідною n-го порядку ф-ії y=f(x) в т. назив. похідну 1-го порядку в цій точці від похідної -го порядку і познач. .

Теорема. Нехай ф-ія в деякій точці мають похідні до -го порядку включно, а це довільна стала, тоді в т похідну до n-го порядку включно будуть мати ф-ії і більше того мають місце формули:

1) ;

2) ;

3) – формула Лейбніца.

Диференційовані функції однієї змінної, критерій диференційовності. Диференціал в точці, його геометричний зміст, застосування до наближенихо бчислень. Диференціали вищих порядків.

Нехай функція y=f(x) задана на інтервалі (a;b), x0 - фіксована точка інтервалу.

Означення 1. Функція y=f(x) називається диференційована в точці x0, якщо її приріст в цій точці можна подати у вигляді , де A – фіксоване R число, α( Δ x) – н.м.ф. при Δ x→0.

Теорема 1. Для того, щоб функція y=f(x) була диференційована в т. x0 необхідно і досить, щоб в цій т. x0 функція мала похідну.

Доведення: необхідність. Нехай функція y=f(x) диференційована в т. x0, тоді її приріст в цій точці можна подати у вигляді: , де A - число, α( Δ x) - н.м.ф.

З існування останньої границі робимо висновок про існування похідної функції f(x) в т. x0 крім того f′(x0)=A.

достатність. Нехай існує ,

За теоремою про зв’язок між функцією, її границею та деякою н.м.ф. з останньої рівності можемо записати , α( Δ x) – н.м.ф., Δ x→0

Звідси, ; A= ;

А це означає, що f(x) диференційована в т. x0. Т.д.

Зауваження 1. Доведення теореми дозволяє ототожнити поняття диференційованості функції з існуванням в неї похідної.

Зауваження 2. Операцію знаходження похідної в подальшому будемо називати диференціюванням.

Зауваження 3. Функція f(x) називається диференційованою на множині М, якщо вона диференційована в кожні точці цієї множини.

Зауваження 4. Число А, що фігурує в означенні диференційованості функції = , тобто якщо функція диференційована, то її повний приріст подається в такому вигляді .

Теорема 2. Якщо функція y=f(x) диференційована в т. x0, то вона в цій точці неперервна.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 1327 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...