Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Означення похідної



Нехай функція y=f(x) задана на інтервалі (a,b). Зафіксуємо т. x0 цього інтервалу і розглянемо деяку інше т. x з цього інтервалу. Величина Δ x= x -x0 характеризує відхилення т. x від т. x0. Її називають приростом аргументу. В т. x0 будемо надавати приросту такого, що x0+ Δ є (a,b).

Означення 1. Приростом функції y=f(x) в т. x0, що відповідає приросту аргументу називають величину Δ f(x0)= f(x0+ Δ x)-f(x0).

Зауважимо, що коли т. x0 зафіксована, приріст функції є функцією від змінної Δ x.

Означення 2. Скінчена границя приросту функції y=f(x) в т. x0 до приросту аргументу Δ x при умові Δ x→0 називається похідною функції y=f(x) в т. x0. Позначається: f′(x0),

Таким чином, щоб знайти похідну функції за означенням потрібно:

1) В т. x0 надати приросту, такого що x=x0+ Δ x є D(f);

2) Δ f(x0)=f(x0+ Δ x)-f(x0);

3) ;

4) .

Означення 3. Правосторонньою похідною функції y=f(x) в т. x0 називають скінчену границю приросту функції y=f(x) в т. x0 до приросту аргументу Δ x при умові, що приріст аргументу Δ x →0 (справа) і позначається: .

Означення 4. Лівосторонньою похідною функції y=f(x) в т. x0 називають скінчену границю приросту функції y=f(x) в т. x0 до приросту аргументу при умові, що приріст аргументу Δ x →0 (зліва) і позначається: .

Теорема. Для того, щоб функція y=f(x) в т. x0 мала похідну необхідно і досить, щоб в цій т. x0 вона мала правосторонню і лівосторонню похідну і вони б були рівні між собою.

Доведення випливає з критерію існування границі функції.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 419 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...