Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проаналізуйте взаємозв’язки концептуальної моделі, оперативного образу та образу-мети в структурі психічного образу оператора технічної системи



Концептуальна модель – це визначена множи-на понять та зв’язків між ними, що є смисловою структурою предметної області, яка розглядається. В інженерній психології це поняття означає систе-му уявлень людини-оператора про цілі його діяль-ності, про стан об’єктів та процесів управління, а також про можливі способи впливу.

Формування концептуального образу відбува-ється на основі графічного образу, при створенні якого були виконані всі операції по обробці та ана-лізу інформації необхідної для визначення співвід-ношення сил.
Відображення всієї наявної інформації в од-ному елементі знижує ризик перевантаження опе-ративної пам’яті оператора і знижує час на деко-дування сигналів. Крім того знижується час обро-бки елементу.

Концептуальна модель (КМПД) містить три основні складові: образну, понятійну і дієву. Образна складова синтезована з оперативних (швидко мінливих) і неоперативних (відносно стабільних, константних) образів ситуацій, фрагментами яких є образи-цілі, образи об'єкти і образи-умови діяльності. Понятійна складова концептуальної моделі складається з назв об'єктів, суб'єктів, причинно-наслідкових та інших відносин, з усього того, що можна виразити за допомогою понять, визначень і т.д. Відзначимо, що у людини більшість образів зовнішніх об'єктів може бути вербалізовано, тобто виражено в понятійно-словесній формі. Справедливо і зворотне: більшість понять має або може отримати конкретно-або абстрактно-образні аналоги. До поліморфізму образно-понятійних відносин в КМПД необхідно прагнути при професійній підготовці фахівця. Звичайно, далеко не всі в діяльності професіоналів може бути вербалізовано. Але вербалізація, тобто понятійно-словесне вираження для опису умінь, необхідна і для передачі професійного досвіду, і для подальшого самоконтролю в діяльності. Третя складова КМПД - її дієвість. Концептуальна модель реалізується в діях суб'єкта і управляє ними. При цьому дії, їх ланцюжка і поєднання відображуються в концептуальній моделі у вигляді образних і / або понятійних комплексів.

Виявлення концептуальної моделі в діяльності оператора - істотний момент її психологічного аналізу. Однак далі виникають питання про те, як ця модель "розгортається" в процесі діяльності і як регулюються конкретні дії.

У цьому зв'язку виникло поняття оперативного образу, запропоноване Д.А. Ошанін в 1973 р.Це - специфічний образ об'єкта, що формується в процесі виконання конкретної дії. Оперативний образ може виступати і як образ чергового дії, віднесений до задачі (в цьому випадку провідною є регулятивна функція ), і як образ, віднесений до об'єкта (у цьому випадку когнітивна функція переважає над регулятивною), і як переважно еффекторний образ (енграма). Всі згадані образи взаємопов'язані; їх зміст динамічний, мінливий, іноді суперечливий. У регуляції предметного дії бере участь не єдиний образ, а їх впорядкована структурована система, в якій кожен з них займає певне місце і виконує певні функції. Оперативні образи можуть відображати саму різну інформацію про об'єкт (з точки зору її повноти, об'єктивної суттєвості, особистої значущості для суб'єкта і т.п.). Звідси структуру психічного образу (чи образів), що регулює предметне дію, можна представити як систему взаємодіючих, взаємопроникних компонентів





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 769 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...