Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема14: Особливості харчування в арабських країнах: Сирії, Лівані, Йорданії, Саудівській Аравії



План.

1.Сирія.

2.Ліван.

3.Йорданія.

4.Саудівська Аравія.

Література.

Г.А.Волощук, А.В.Ничипоренко, Особенности кухни народов мира, К., Реклама, 1990, стор.78-82.

1-3.У цих, як і в інших арабських країнах, перевагу віддають баранині. Її варять, тушкують і смажать, особливо на вертелі. Останнім часом все частіше споживається яловичина. Свинину їдять тільки християни, та і то в зимові місяці. Птиці досить багато. Основою більшості страв є фарш, що складається з баранини і рису. Їжу часто запивають кислим молоком або кефіром. Кисле молоко замінює воду при приготуванні рагу і фаршированого гарбуза. «Арак» — виноградне вино — подається як столовий напій.

4. У Саудівській Аравії продовольчі ресурси бідні і кухня одноманітна. У ній домінують чотири елементи: хліб, рис, баранина і фініки. Рис в різних видах є національною стравою Аравії. Яловичина споживається в значно меншому ступені, а свинина виключена зовсім. У Аравії, як і в решті арабських країн, дуже популярний фарширований баранчик на вертелі.

Відмінна риса арабської кухні — широке застосування різноманітних прянощів — цибулі, часнику, перцю, кориці, сливок, ароматичних трав. Для приготування їжі використовується рослинне масло, головним чином оливкове.

Особливістю кухні Саудівської Аравії (як, втім, і більшості арабських кухонь) є теплова обробка багатьох м'ясних страв без застосування жиру.

З гарячих напоїв поширена кава, особливо сорти Мокко. Поширений також чай. Алкогольні напої не споживаються.

Неодмінною складовою частиною їжі Йемену є «хельба» — гострий соус з червоного перцю, гірчиці і ароматичної трави. Особливою популярністю користується страва з молодого баранчика, начиненого рисом, родзинками, мигдалем і прянощами.

Святковий обід починається кавуном або динею.

Широко поширені сир (типу бринзи), молочнокислі продукти, овочі, сливи і фрукти (свіжі і консервовані), солодощі. Велика частина солодощів турецького походження: «баклава», «катаиф», «алвас» і ін. Хліб споживається білий (часто у вигляді коржиків).

Питання для самоконтролю:

1. Яке м'ясо вживають в арабських країнах?

2. Назвіть відмінну рису арабської кухні.

3. Найпоширеніший гарячий напій у арабів.

4. Найбільш популярна страва в Саудівській Аравії.

5. Чим починається святковий обід у арабів?





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 3991 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...