Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 13. Особливості харчування єврейських та мусульманських гостей



План.

1.Особливості харчування єврейських гостей.

2.Мусульманські гості, вплив віросповідання на харчування.

Література

1. «Ресторанний сервіс»

1. Стародавня єврейська кухня дуже скрупульозно стежила за дотриманням великої кількості релігійних розпоряджень. Релігійні розпорядження створили дуже складний церемоніал гастронома, який і в даний час дотримується значною частиною населення. Так, наприклад, забороняється вживати в їжу м'ясо хижих тварин і тварин, загиблих в результаті нещасного випадку. Свинина строго заборонена. Віруючі євреї ніколи не вживають разом м'ясо і молочні вироби; вони можуть вживати молочні продукти лише через шість годинників після м'яса.

Риба займає велике місце в живленні євреїв. Вона є обов'язковою суботньою стравою. Національними рибними стравами є фаршировані короп, щука, сазан, лящ, тушковані з овочами.

При виготовленні страв з яловичини використовують топлений жир.

У єврейській кухні широко використовуються різні приправи, такі як кунжут, кориця, м'ята, коріандр. Це запозичено з східної кухні. У будь-якому ресторані вам запропонують безліч салатів, а також поширені страви з яловичини або баранини (кебаб, шашлик, шаурма). Будучи на відпочинку в Ізраїлі, спробуйте хумус – традиційне пюре з гороху, часнику, цибулини і приправ, або тхину – пюре з кунжуту, цибулини і помідорів. Подають ці страви з традиційним коржиком (питою). Популярні пиріжки буре кас які мають начинку з сиру, шпинату і картоплі. У кухні Ізраїлю багато страв з риби, якої тут дуже багато, завдяки близькості двох морів. Тури до Ізраїлю були б неповноцінні, коли б не чудова морська кухня. Спробуйте маринованого тунця або «рибу Святого Петра», запечену на грилі. Ну і, звичайно, десерти: горіхове печиво, пахлава і карамелевий пудинг, зацукровані фрукти – традиційні солодощі ізраїльської кухні.

2.Для афганської кухні типове широке споживання баранини, яловичини, телятини, козлятини, птиці, дичини і майже повне ігнорування свинини. Незмінними компонентами є всілякі овочі, різне гостре і ароматичне коріння, зелень.

Афганці охоче споживають баранину, приготовану на рожні. Одним з їх національних страв є «китшири» — каша з рису і меленої кукурудзи з соусом і ароматичними травами. У країні охоче їдять молочнокислі продукти. Хліб замінюють великі коржики з пшеничного борошна.

Афганістан — «країна тридцяти семи сортів винограду». Не дивлячись на це, алкогольні напої в країні не виробляють. «Іноземець може привезти з собою одну пляшку алкогольного напою, бо у нас він його не знайде», - говорять афганці, переконані в тому, що «перевага на стороні води».

Основний гарячий напій - чай, який п'ють із знаменитими східними солодощами.

Афганці споживають також багато динь і горіхів.

У Іраку, як і в більшості арабських країн, основний продукт харчування - рис, найпоширеніша страва - плов.

Багато національних страв дуже нагадують страви сірійської і ліванської кухонь: кебаб, баранчик на рожні, а також деякі види печені, що готується в печі.

Іракська кухня порівняно гостра, оскільки при виготовленні страв використовується багато перцю, цибулі, часник, різне гостре і ароматичне коріння і зелень. Іракці дуже люблять рибу, особливо форель. Добре прожаривши, її подають з великою кількістю перцю і нарізаними помідорами. Великою популярністю користуються солодкі страви з фруктів, тістечка, борошняні вироби, а також кисле молоко, кефір і сир.

Свинина майже не вживається. Не їдять іракці і заливні страви.

Дуже популярні «шемин» (сильно збитий кефір) і різні шербети (фруктові соки), особливо мигдалевий екстракт. Основний гарячий напій - чай. Хліб іракці віддають перевазі білий.

У Ірані до цих пір існує звичай ставити на стіл відразу всі страви, щоб гості самі вирішили, в якому порядку вони будуть їх вживати, залежно від смаку і настрою.

Іранці споживають баранину, яловичину, телятину, козлятину, дичину і майже повністю ігнорують свинину.

М'ясо перед приготуванням зазвичай вимочують протягом дня в кефірі з цибулею і шафраном. Популярне мелене м'ясо у вигляді фрикадельок, які іранці називають «кюфте» і «шами».

Окрім м'яса, вони їдять багато рису, всіляких овочів, гострого і ароматичного коріння. Страв з рису налічується більше 100, залежно від соусу, з яким їх подають.

З перших страв поширений суп «аш», що містить рис, овочі і сир. Не дивлячись на те, що біля берегів Каспійського моря зустрічається дуже багато осетрових риб, іранці не люблять осетрову ікру.

Національними персидськими ласощами є плоске і кругле тістечко «газ». Його готують з тростинним цукром, фісташками, мигдалем і сильно ароматизують квітковим маслом.

Алкогольних напоїв в країні не п'ють (за винятком тих випадків, коли їх прописують в малих дозах хворим), зате дуже популярні сиропи, що готуються з фруктових соків, всілякі молочнокислі продукти. Переконані, що кефір продовжує життя, іранці готують з нього декілька напоїв, найбільш популярний з яких «дуг» — холодний, дуже сильно збитий кефір.

Хліб замінюють великі коржики з пшеничного борошна. Знамениті східні солодощі, свіжі і сухі фрукти, а головне - чай складають десерт.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1607 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...