Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема18: Кухня, особливості харчування населення Центральної Америки, яке проживає на островах



План.

1.Харчування населення на Антильських островах.

2.Кухня Куби.

3.Харчування населення Гаїті.

Література.

Г.А.Волощук, А.В.Ничипоренко, Особенности кухни народов мира, К., Реклама, 1990, стор. 86-87,, 91-92, 97-100.

1.У країнах, розташованих на Антильських островах, їдять щільно. Популярні прохолодні напої і гострі холодні страви. Основними продуктами є: риба, молюски, рис, місцеві овочі і фрукти. З м'ясних продуктів поширені: м'ясо сумчастих, званих «монику», свинина, кури, голуби, садова вівсянка, золотиста сивка, бекаси.

Антильські острови рясніють різноманітними фруктами. Це, перш за все авокадо — червонувато-коричневий із золотистим відливом плід з великою кісточкою, формою і величині що нагадує грушу. Дуже популярні ананаси, кокосові горіхи, лимони, плоди ліани, абрикоси (тут вони значно більше європейських). Банани ж для остров'ян — те ж, що для європейців картопля: їх їдять сирими, варять, смажать, використовують в салатах.

Серед алкогольних напоїв перше місце займає ром. Натуральний ром безбарвний, тому для додання кольору в нього нерідко додають фарбувальні речовини. Справжнього ж коричневого кольору ром набуває унаслідок тривалого зберігання в бочонках.

Населення споживає багато кави і какао. Характерний, що каву тут підсмажують лише перед тим, як заварювати.

2. Кубинська кухня складається в основному з страв іспанського походження, проте останнім часом з'явилося багато національних страв.

Для приготування національних страв використовуються червоний і чорний перець, червоний і зелений стручковий перець, порошок «кари», лавровий лист, кориця, часник, томат-пюре, лимонний сік, листя розмарину, коньяк, біле натуральне вино, оцет, майонез, маслини. Сіль застосовується обмежено. Їдять кубинці зазвичай багато (особливо значні порції других страв), люблять яловичину, свинину, птаха, квасолю, кукурудзу і маніоку. М'ясо, як правило, тушать.

М'ясні і рибні страви гарнірують овочами — помідорами, огірками, стручковим перцем, зеленим горошком, стручковою квасолею і картоплею. Часто комбінують рис з чорною квасолею. Такі страви зазвичай приправляють цибулею, шматочками шинки, часником, перцем і помідорами. Кубинці дуже люблять смажені яйця з рисом і стиглими бананами.

Широко поширені морепродукти: риба, краби, лангуста. Куба — країна фруктів. Під тропічним небом у будь-який час роки визрівають ананаси, апельсини, лимони, груші. Популярні великі, дуже тверді зелені банани. Їх варять, потім ретельно відбивають, щоб розм'якшити, і їдять на десерт.

Кубинці люблять пиво і ром. З гарячих напоїв віддають перевагу каві, а з холодних — фруктову і мінеральну воду і соки.

3. Особливість кухні Гаїті — використання для приготування страв дуже гострого перцю. Високо цінується риба. Її варять, смажать, тушать в печі, маринують в лимонному соку, а потім смажать на гілках лавра і кропу.

Одним з найбільш популярних страв є «горох і рис» — суміш, не дивлячись на назву, не гороху, а червоної квасолі з рисом. Його їдять з рибним або м'ясним соусом.

Яловичина по-гаїтянські — це тушковане м'ясо, приправлене цибулею, свіжими помідорами і лимоном. Поєднання солодкуватої цибулі і кислуватих помідорів надає цієї страві специфічний смак.

На Гаїті у великій шані індичка, особливо в святкові дні. Велику частину страв їдять з бананами і солодким бататом, які замінюють хліб. Банани також часто варять з птиці або м'ясом.

Гаїті дуже любить молоду кукурудзу, відварену в рибному наварі. З маніоки (борошна) вони печуть «кассаве» — хліб, що має вид тонких, хрустких галет.

Популярна закуска з копченого оселедця з авокою (вид груші). На перший погляд такий контраст може здатися дивним, проте, результат виходить прекрасний. Під час їжі п'ють воду. Дуже поширений аперитив — ром з кока-колою або газованою водою.

Питання для самоконтролю:

1. Який алкогольний напій займає І місце у жителів Антильських островів?

2. Назвіть характерні особливості кубинської кухні?

3. Яка особливість кухні Гаїті?

4. Як називається вид груші, що використовується гаїтянами для приготування закуски з оселедця?





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1207 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...