Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 15: Особливості харчування, національні традиції, режим харчування в країнах Північної Америки



План.

1.Харчування населення Канади.

2.Особливості кухні в Сполучених Штатах Америки.

3.Кухня, особливості харчування населення Мексики.

4. Гватемала.

Література.

Г.А.Волощук, А.В.Ничипоренко, Особенности кухни народов мира, К., Реклама, 1990, стор. 92-94, 95-97, 100-101, 103-106.

1. Канада славиться пшеницею, шпиком, помідорами, чорницею і ожиною. Її кухня піддавалася, впливу індіанської, французької, англійської і американської кухонь. Там готують страви з таких рідкісних продуктів, як печінка тюленя, горб бізона, задня лапа ведмедя, хвіст бобра. Особливо характерний для канадської кухні великий вибір солодощів і борошняних виробів. У монастирях і зараз ретельно зберігають кулінарні секрети і рецепти приготування страв французької кухні, серед них: листкові пиріжки, сухарі, яблучне тістечко, яблуко-сюрприз, анісовий бісквіт, булочки і ін.

У канадців дуже популярні солоні і мариновані овочі, свіжі фрукти і салати з них, холодне м'ясо, паштет з печінки, фаршировані яйця.

У Канаді багато овочів. У Канаді п'ють біле, рожеве і червоне вино. Шампанське призначається для урочистих випадків. У селах під час урочистих подій, а також літом жінки і дівчини п'ють сироп з малини, розбавляючи його водою. Традиційний канадський напій — пиво.

Хліб споживається в дуже обмеженій кількості.

Канадці не їдять червоної ікри, заливної риби, круп'яних гарнірів, а також других страв з червоним томатним соусом.

Меню сніданку зазвичай включає фрукти і чай або чорну каву.

Меню полудня і обіду — міцний чай з молоком або сливками. Другі страви готують з яловичини, телятини, птиці, дичини, нежирної свинини, баранини, риби, овочів і яєць. До м'ясних страв зазвичай подають овочеві гарніри, смажену у фритюрі картоплю.

2. США. На думку більшої частини європейців, США є країною, де харчуються в основному консервами. Це не зовсім так. Основні принципи американської кулінарії — гігієна і спрощеність.

У США приділяють велику увагу правильному харчуванню. Основною особливістю американської кухні є те, що майже всі продукти піддаються переробці і збагаченню: кава часто використовується у вигляді пудри, борошна — збагаченою вітамінами або що містить необхідну дозу хімічних дріжджів; трави — розмолотими; овочі і фрукти всіх пір року і широт — в банках або замороженими, як і м'ясо всіх сортів, риба і устриці.

Супи подаються частіше всього увечері.

З м'яса споживаються переважно яловичина, телятина і свинина, причому смажені. Ковбасні вироби представлені у вигляді окосту, бекону і сосисок.

З птиці найбільш поширені курка і індичка. Індичка ж є традиційною стравою великих свят. Нашпигована фаршем з каштанів, хліба і шавлії або навіть устрицями, вона подається з брусничним соусом. Обід зазвичай закінчується солодкими пиріжками або пирогом з гарбузом і збитими вершками.

Американці їдять багато свіжих і сушених овочів. У США споживається багато квасолі, дуже поширені картопля, цибуля, селера, помідори.

Шедевром американської кухні вважаються салати. На одній тарілці розташовуються шматочки груші, персика або полуниця, салат латук, тоненькі шматочки підсмаженого бекону, помідори, шербет, з малини сир, банани і майонез.

До салатів подають приправи в пляшках — одночасно солоні, солодкі і гострі. Дуже популярні всілякі соуси: майонез, приправлений цибулею і перцем, грибний, «шили», «табаско», яблучний, з брусниці, желе з м'яти. Цими соусами приправляють також м'ясо, свійську птицю, дичину. До солодких страв — пудингів, фруктових салатів, вафель, оладок, тістечком — подають жирні і солодкі десертні соуси, яких налічується досить багато.

Американці дуже люблять цукерки, тістечка, печиво і інші солодощі. Цукерки збагачені вітамінами і мінеральними солями, склад їх друкується на обгортках, як на ліках.

Населення споживає багато фруктів. Всі вони схожі по складу з європейськими і майже так само називаються.

У США п'ють багато кави, проте вона солодше і менш підсмажена, чим в Європі. Кава є складовою частиною кожного прийому їжі. Деякі американці, проте, віддають перевагу чаю, молоку, тонізуючим напоям (кока-кола, пепсі-кола) або пиво.

Як і англійці, американці люблять віскі і п'ють його чистим, розбавляючи зельтерською водою, або з шматочками льоду.

3. Мексика Межею, що відрізняє мексиканську кухню від інших кухонь Центральної Америки, є застосування великої кількості прянощів.

Найбільш поширеною з них є шиль — сорт дуже гострого перцю. Він зустрічається декількох видів — від яскраво-червоного до темно-коричневого. Частіше всіх шиль розтирають в порошок і змішують з томатом. Їм приправляють практично всі страви.

У Мексиці ростуть більшість європейських сортів фруктів і овочів. Основний харчовий продукт — кукурудза. Крім того, клімат і грунт сприяють зростанню всіх видів кактусів.

Мексиканцям відомо два види супу — рідкий і густий. Перший їдять ложкою, другою, — вилкою. Цей суп варять так довго, що википає майже вся рідина і в горщику залишаються тільки м'ясо, макарони або мал. І той і інший супи дуже популярні.

З м'ясних продуктів переважають яловичина, телятина, свинина, баранина. З птиці найбільш поширена індичка. Без неї не обходиться жоден святковий обід. Їдять також качку (в основному в прибережних областях).

Майже всі страви мексиканці готують на свинячому жирі. Вершкове масло вони їдять тільки з тартинками. З недавніх пір стало широко вживатися оливкове масло.

У мексиканській кухні багато страв з картоплі, але серед них ви не знайдете смаженої картоплі.

Сири роблять в основному з козиного молока. Вони мають красивий колір і специфічний смак.

Велике місце в мексиканському десерті займають фруктові желе, які готують зі всіх фруктів, іноді навіть з кісточками.

4. Гватемальська кухня надзвичайно різноманітна. Найбільш оригінальними першими стравами є: молочний суп з устрицями, суп із спаржі.

З м'ясних страв популярні «козальтека» — фарш з шинки, відвареної в бульйоні з помідорами, «хилашас» — дрібні шматочки відварного м'яса, підсмажені з помідорами, цибулею і перцем. Свинячі ніжки готують безліччю способів. Соус готують із спинного мозку тварин.

Дуже поширені «эншиладос» і «шилакилос» — млинчики з м'ясом, овочами, яйцями, сиром (зазвичай у кожного кухаря є свій рецепт приготування фаршу), «тамале» — загорнута в листя бананів суміш з м'яса і рису (або кукурудза). Існує, щонайменше, двадцять її різновидів.

Банани для Гватемали те ж, що для Європи картопля: їх подають до столу у будь-який час дня, їдять в натуральному вигляді, смажать, готують з них салати під майонезом, варять компоти.

Страви зазвичай запивають водою. Іноді, щоб пригостити гостивши, на стіл ставлять пляшку вина. Під час урочистих обідів п'ють алкогольний напій «олле», що небагато нагадує горілку. Його подають до всіх страв.

Питання для самоконтролю:

1. Особливості канадської кухні.

2. Яка птиця найчастіше використовується для приготування страв в США?

3. Що вважається шедевром американської кухні?

4. Що є складовою частиною кожного прийому їжі в США?

5. Як називається сорт гострого перцю, що використовується для приготування страв в Мексиці?

6. На які види поділяються супи в Мексиці?

7. Назвіть найбільш оригінальну першу страву в Гватемалі.

8. Який фрукт такий же популярний в Гватемалі, як в Європі картопля?





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 5762 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...