Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Особливості сервісу, кухні, харчування в Прибалтійських країнах, Фінляндії



План

1. Латвія

2. Литва

3. Естонія

4. Фінляндія

1. Латиська кулінарія відрізняється великою кількістю рибних страв, особливо страв з оселедцю, яку вживають і у маринованому вигляді, і в смаженому, і в тушкованому, і в запеченому.

Латиські кулінари для маринування оселедцю, салаки, кільки створили неповторний білий маринад, який був добре сприйнятий у сусідніх прибалтійських країнах.

Дуже широко використовують латиські кулінари горох і боби. Найулюбленішими стравами вважаються густа каша з гороху, бобів і перлової крупи. Дуже смачний відварений горох із смаженим салом, а також круті кльоцки з гороху або бобів з пахтою або кефіром. По всій Латвії відома також смажена конопляна маса – комі, пироги з салом шпик, кров’яна ковбаса, буберт – манна каша із збитими вершками і багато ін.

Латиські кулінари розробили багатий асортимент різноманітних перших страв – молочних і овочевих супів, супів з бобових. Своєрідні і цікаві у кулінарному відношенні національні страви – пивний та хлібний супи, дуже пікантні на смак і з високою харчовою цінністю.

З напоїв у латишів найбільш популярні чорна кава, пиво. Літом, в якості освіжаючого напою вживають збитень. Його готують з житнього борошна, яке розводять водою і ставлять на бродіння.

2. Литовська кухня відрізняється тим, що традиційну основу її складають зернові, картопля, овочі, передусім буряк і капуста, і м’ясо – головним чином свинина, рідше – телятина, яловичина, баранина. Литва здавна славилася м’ясними виробами – окороками, ковбасами, беконом.

У великій пошані у литовців картопля. Вона використовується і як гарнір до других страв, і як складова частина закусок і перших страв, і, нарешті, як першоелемент багатьох самостійних страв. Одна з улюблених страв з картоплі у литовців – цепелинай (зрази з картоплі).

Широко використовується сметана, овочі, гриби, фрукти, ягоди. До всіх страв подається ароматний житній хліб з тмином. Білий хліб використовується мало.

З популярних національних страв можна назвати шеде рай – добре вичищені свинячі кишки, начинені тертою картоплею або крупою з жиром.. Ці своєрідні ковбаси запікають, попередньо обливши свинячим жиром. В жаркий час готують холодний, а тому особливо смачний знаменитий литовський борщ з кефіру. Дуже популярні свиняча копчена ковбаса під назвою “ скиландис ”, и вареники з тертої картоплі, начинені сиром або січеним м’ясом, посипані шкварками з свинячого сала.

Дуже полюбляють кондитерські вироби, компоти, киселі, збиті вершки. Улюблені напої – чорна кава, квас, пиво.

3. Національні естонські страви незвичайні для того, хто вперше буде знаходитись в Естонії. Такі народні страви, як борошно “кама” з жита, гороху, пшениці, ячменю, яке вживають з молоком або сироваткою, мульгікапсад – капуста по-мульгіськи, приготованаз свининою і крупою, кров’яна ковбаса, кров’яні кльоцки користуються великою популярністю. Навряд чи можна скуштувати ці страви за межами Естонії.

Не дивлячись на те, що в естонській кухні відчувається вплив російської, скандинавської, німецької кухонь, вона зберегла свою національну своєрідність.

Так, для смаження до сих пір естонці віддають перевагу свинячому жиру і салу-шпик, а вершкове масло їдять з Глібом і готовими стравами. Топлене масло і рослинну олію майже не використовують. Частіше вживають каші з перлової та ячневої крупи з додаванням картоплі.

Однією з суттєвих особливостей естонської кухні є дуже обмежене використання спецій (гіркого і духмяного перцю, лаврового листа, гірчиці та ін..), томат-пасти, інших гострих смакових речовин.

До сих пір населення не вживає в їжу гречану крупу. Картоплю до столу подають чищену (рідше “в мундирі”) з білим соусом. Рідко використовують гриби.

В асортименті естонських страв багато їжі з свинини (свинячі ніжки, гороховий суп з свинячих ніжок, свинина відварна з овочами та н..), риби (салака маринована, суп з салаки, маринований оселедець, страви з судака, камбали та ін..).

Особливе місце в естонській кухні займають молочні продукти. Молоко, сир, сироватка, збиті вершки, домашній сир входять в раціон харчування.

З найбільш популярних страв необхідно також назвати кислий вівсяний кисіль, який широко розповсюджений на всій території країни.

Заслуженою славою за межами країни користуються кондитери. Торти, тістечка, кекси, креми, муси, які вони виготовляють, відрізняються тонким смаком і майстерним оформленням.

З напоїв в естонській кухні найбільш популярна кава. Чай п’ють менше і, звичайно, дуже слабкий.

4. Фінська кухня не дуже відрізняється від кухні її північних сусідів - Данії, Норвегії і Швеції. Фіни люблять страви з риби, тушковане м'ясо, фарші, пиріжки з м'ясом, рибний паштет, каші із злаків, солодкі страви.

У Фінляндії, біля берегів Балтійського моря і особливо в озерах, яких в країні налічується близько 60 тисяч, виловлюють багато риби: сьомги, яку їдять сирою або малосольною, угрів, балтійського оселедця і інших видів, що вживаються фінами в їжу в свіжому, копченому і маринованому вигляді, а також у вигляді паштетів і фаршів. Як відомо, фінська, та і вся скандинавська кухня, перш за все характеризується великою кількістю страв з риби.

Фіни люблять щільний сніданок. Обідають досить пізно. Гаряче, як правило, їдять один раз в день. Основу щоденного раціону складають бутерброди і холодні закуски - цим і пояснюється їх великий асортимент. Популярні «багатоповерхові» сандвічі з різних морських продуктів, листя салату, гілочки спаржі, яєць, соусу.

Багато фінів під час їжі п'ють свіже охолоджене молоко, а закушують овочевими салатами із сметаною або майонезом. Молоко п'ють всі - і дорослі і діти, люблять кефір, рідше їдять сир.

Овочі у Фінляндії споживаються у великій кількості, особливо горох, квасоля, капуста і всілякі салати. Картопля і морква зазвичай подають у відварному вигляді, рясно посипавши петрушкою.

Оскільки фіни не дуже люблять вершкове масло, вони змішують його з дрібно січеною цибулею, кропом і невеликою кількістю часнику. Намазані цією масою скибочки хліба подають як закуску і строкато оформляють.

Вранці фіни п'ють молоко, кефір або каву з молоком. Сир і страви з нього їдять неохоче, не люблять також картоплю, смажену соломкою.

Обід зазвичай завершується чашкою міцної чорної кави з сиром. Каву п'є у будь-який час дня.

Фіни дуже цінують різноманітні гриби, що у великій кількості виростають в їх лісах. Гриби сушать і використовують для приготування страв під час довгих місяців сніжної зими. Найбільш поширеними ягодами є малина, чорниця і брусниця.

З полярної малини з незвичним для нас екзотичним смаком фіни варять варення і роблять мармелад. Вони ж єдині в світі уміють готувати з неї знаменитий лікер «Лакка».

Питання для самоконтролю:

1. Кулінари якої країни створили білий маринад для риби?

2. Який напій вживають в якості освіжаючого латиші?

3. Яку крупу не вживають естонці?

4. Що є характерним для фінської кухні?

5. Що таке «Лакка»?





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2429 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...