Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рекомендації щодо розрахунку



Досить часто для дослідження різноманітних систем і процесів необхідно мати математичний опис функцій виду y = f (x), що задані таблично, у точках, які належать заданому інтервалу, але не збігаються з тими, що знаходяться в таблиці. Тоді застосовують методи апроксимації та інтерполяції, які базуються на пошуку наближуючих функцій.

Процедура інтерполяції полягає в знаходженні наближуючої функції, яка проходить через табличні точки. Апроксимація – це знаходження аналітичної залежності наближуючої функції, яка зв’язує табличні змінні x і y, але не завжди проходить через задані точки.

Пошук інтерполяційної функції F (x) відбувається у вигляді полінома P (x) порядку N, котрий проходить через точки :

. (4.1)

Невідомі N +1 коефіцієнти цього полінома можуть бути знайдені шляхом розв’язку системи рівнянь:

(4.2)

відносно невідомих a 0, a 1, …, aN.

Для побудови поліномів можуть застосовуватися: наближення Лаґранжа, різницеві відношення і поліноми Ньютона, наближення Паде та ін.[8, 12].





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 273 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...