Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Провідні риси ОДС



Офіційно-діловий стиль (оfficialis – служба, урядовий, службовий) – стиль, який задовольняє потреби суспільства в документальному оформленні різних актів державного, суспільно-політичного, економічного життя, ділових стосунків між державами, організаціями, а також між членами суспільства в офіційній сфері їх спілкування. Тобто це мова законів, постанов, адміністративних документів, усне спілкування в установах, організаціях тощо.

Які ж функції цього стилю? Перш за все, звичайно, комунікативна, тобто мова виступає засобом спілкування, зв’язку між членами колективу організації, установи або між установами. Але основною функцією ОДС є інформативно-настановча, тобто в процесі офіційного спілкування кожна зі сторін дає певну інформацію і, відповідно, конкретні настанови.

Ділове мовлення існує у двох формах: усне мовлення – мовлення, яке продукується через говоріння і сприймається через слухання, писемне, яке продукується через письмо і сприймається через читання.

ОДС реалізується в багатьох жанрах, які можна об’єднати в такі структурні підстилі:

1. Законодавчий (Конституція, закони, укази).

2. Дипломатичний (нота, заява, міжнародна угода, меморандум).

3. Адміністративно-канцелярський (заява, оголошення, резюме, наказ і т.ін.).

ОДС звернений до інтелекту, тому і виділяється серед інших функціональних стилів своїми особливими ознаками, рисами, характеристиками. Це реалізується через такі основні прийоми:

1. Свідома відмова від усього багатства виразних засобів мови – з одного боку, і звертання до вузького кола повторюваних засобів, які витісняють інші, перетворюються на шаблони, кліше, набувають універсального характеру – з іншого.

2. Відсутність у текстах емоційності, експресивності, а, значить, і засобів творення образності – порівнянь, епітетів, метафор, слів із суфіксами порівняння.

3. Використання відповідної термінології, великої кількості однорідних членів речення, цифр, точна вказівка на ті чи інші факти, дати ведуть до отримання точності тексту як однієї з основних рис ОДС.

Недотримання цих та інших рис стилю може призвести до невиконання документами своїх основних функцій.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 667 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...