Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутнісні концепції держави



У будь-якій державі влада здійснюється в правовій формі, однак на деяких етапах розвитку людства в державах виникають авторитарні правління. Влада при цьому свідомо порушує правову форму, застосовує насильство, ігнорує вимоги законів. Авторитарна держава не знищує свободу підвладних, але й не забезпечує її гарантії, безпеку, захист власності. В залежності від забезпечення свободи підвладних, їх безпеки та захисту власності в теорії держави і права сформувалося декілька концепцій, кожна з яких висвітлює якусь одну групу рис держави, має в своїй основі певне раціональне підґрунтя і тому заслуговує на існування.

Соціологічна держава

У соціологічній концепції держава визнається як найбільш дієва (найбільш сильна, верховна, суверенна) організація влади для населення, що проживає на визначеній території. Це організація публічної політичної влади будь-якого типу незалежно від форми і змісту. Сутність держави, за цією теорією, визначається як організоване насилля, як політична сила, яка не може бути обмежена правом і на свій розсуд встановлює міру свободи підвладних, допускаючи необмежену політичну владу.

На думку авторів цієї концепції, держава не має юридичної природи. Вона не може бути обмежена правом, держава як сила — первинна, а право (закони) — вторинне. Право (закон), за цією теорією, є наказ держави, верховної влади, суверена своїм підвладним, це все те, що бажає верховна влада, волевиявлення суверенної влади. Держава, з позиції цієї концепції, — це абсолютна монополія сили, що передує закону, її діяльність може бути регламентована законами, але закони для державної влади є не обов'язковими.

Різновидом соціологічної концепції є марксистсько-ленінська концепція держави. Сутність держави проявляється у класовому пануванні та класовому насильстві. Держава, на думку засновників, є машина в руках панівних класів для придушення опору своїх класових ворогів.

Сучасні прихильники соціологічної концепції стверджують, що класовий, диктаторський, деспотичний характер влади характерний для початкових стадій розвитку держави, а для сучасних держав більш характерне прагнення влади до соціальних компромісів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 432 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...