Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правова держава



Це ідеал, ідеальний тип держави, в якій влада максимально обмежується правом. Вона передбачає високий рівень розвиненості права і державності. Така держава — це форма інституціонального буття і здійснення свободи людей в їх соціальному житті. У такій державі неодмінно панують закони, які виражають волю всього або більшості населення і неухильно виконуються всіма учасниками суспільного життя (і в першу чергу — державними органами). Громадяни правової держави мають високу правову культуру та правосвідомість, юридичні знання. Влада обов'язково чітко поділяється на законодавчу, виконавчу та судову. Основне призначення держави — забезпечення реалізації, охорони та захисту основних прав людини, її свободи і безпеки.

Правова держава — це політична організація суспільства, в якій право обмежує і підпорядковує собі державну владу, а основні права особи і її соціальна безпека є змістом свободи, закріпленої в законах; це підґрунтя громадянського суспільства. Тільки існування розвиненого, стабільного громадянського суспільства надає можливість створити правову державу.

Виходячи із можливості існування у громадянському суспільстві різних суперечливих інтересів, ідея держави проявляється як забезпечення всезагального інтересу, як інституція гарантування й захисту прав людини.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...