Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Індивідуальні тактичні дії



До індивідуальних тактичних дій належать відкривання і закривання, ведення і обводка, удари по воротах, відбирання м’яча. Розучування індивідуальних тактичних дій доцільно проводити в поєднанні з процесом засвоєння основних технічних прийомів. Інакше розучування буде формальним і не ефективним.

Відкривання ‒ це вихід футболіста на вільну позицію, що дає можливість звільнитися від опіки суперника, відірватися від нього і, отримавши м’яч, виконати удар по воротах. Гравець, який відкривається, може «забрати» суперника з собою, звільняючи шлях до воріт протилежної команди одному із своїх партнерів. Вихід на вільне місце, як правило, здійснюється на швидкості. Цьому можуть передувати імітація гравцем деякої пасивності з метою ведення в оману опікуна, чи обманні рухи, що заплутують суперника. Відкриватися можна вперед, убік, а за потреби і назад. Причому робити це слід своєчасно, а саме в той момент, коли партнер готовий зробити передачу на вільне місце.

Закривання ‒ це така дія футболіста, яка спрямована на зайняття вигідної позиції, що заважає виходу суперника на вільне місце чи оволодінню м’ячем. Ті, хто уміло закриває суперника, отримують можливість своєчасно вступати в боротьбу за м’яч, не дати отримати м’яч супернику і таким чином зірвати атаку протилежної команди. В різних ситуаціях закривання може виконуватися по-різному. Однак у всіх випадках незмінна позиція гравця, що закриває: він повинен зайняти місце між суперниками і своїми воротами. При цьому враховується така вимога: чим ближче суперник розташується до воріт, тим ближче до нього слід бути опікунові.

Ведення і обводка. Вміло використовуючи ведення м’яча різними способами і на різній швидкості разом з обманними рухами, футболіст отримує можливість для виходу на вільне місце чи для нанесення удару по воротах. У ході гри молоді футболісти-початківці захоплюються веденням і обводкою, що часто йде не на користь. Тому в тих випадках, коли партнер зайняв вигідну позицію, слід надіслати м’яч йому. Своєчасна і точна передача ‒ теж грізна зброя. Тим не менше, веденню і обводці необхідно в юному віці приділяти підвищену увагу.

Удари по воротах. Футболісти, які володіють різними ударами і вміють робити несподівані удари по воротах, значно підвищують атакувальний потенціал своєї команди. Удари по воротах не повинні бути прерогативою тільки гравців нападу. Цією важливою індивідуальною якістю мають володіти всі футболісти, незалежно від позиції, яку вони займають у команді.

Відбирання м’яча ‒ важливий прийом протидії суперникові, який володіє м’ячем. Кожен футболіст зобов’язаний пам’ятати, що зразу ж після втрати м’яча необхідно створювати суперникам перешкоди з ціллю його відбирання. Безумовно, найлегше оволодіти м’ячем тоді, коли на суперника спрямована передача. Відбір також слід починати при прийомі м’яча суперником чи під час ведення.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1165 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...