Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про тактику гри



Справжнім гравцем може вважатися той, хто діє на полі впевнено, поєднує свої сили і технічні уміння з конкретною ігровою ситуацією, сильними і слабкими сторонами в підготовці суперників. Ось чому кожен футболіст повинен намагатись не тільки удосконалювати технічні прийоми і розвивати фізичні якості, а також оволодівати усіма тактичними премудростями футболу. Перш за все він має правильно і своєчасно виходити на вільне місце, опікати суперника, робити точні і раціональні передачі партнерам, уміло використовувати обводку і удари по воротах, підтримувати і самому зав’язувати комбінаційну гру і так далі. Однією з головних вимог до тактичної підготовки футболіста є його уміння підпорядковувати свої дії інтересам команди, командної тактики. Тактика – у перекладі з грецької означає «мистецтво командування військами». У футболі під тактикою розуміють певний спосіб ведення боротьби із суперником відповідно до існуючих правил; організацію індивідуальних і колективних дій гравців, спрямовану на досягнення командної перемоги над суперником.

Одним із головних компонентів тактики ведення гри є визначення оптимальних засобів, способів і форм нападу і оборонних дій, що забезпечують досягнення мети.

Оскільки футбольний матч складається з багатократних переходів від атаки до оборони і навпаки, то очевидно, що атакувальні і оборонні дії кожної команди повинні бути чітко організованими і спланованими. А уміння правильно і успішно використовувати свої можливості в атаці і в обороні характеризує тактичну зрілість команди в цілому. Разом із тим, успіх може забезпечити тільки гнучка тактика. Кожна команда повинна прагнути грати, використовуючи різноманітні тактичні плани, що істотно збільшує шанси на перемогу. Проте слід зазначити, що будь-який тактичний план, що розробляється тренером, реалізується окремими футболістами. Таким чином, командна тактика визначається індивідуальними тактичними діями гравців.

Значущість тактики як одного з основних засобів ведення спортивної боротьби доводить той факт, що при інших рівних показниках (фізичній, технічній і психологічній підготовці) перемагає команда, яка грає тактично більш грамотно. Крім того, за рахунок використання різних сучасних тактичних варіантів можна переграти команду, футболісти якої «на голову вище» у технічному плані або за рівнем розвитку фізичних якостей. Історія футболу рясніє такими прикладами.

Разом з тим, успіх реалізації того або іншого тактичного плану залежить від ступеня технічної майстерності і фізичної підготовки гравців. Техніка є основним засобом перетворення в дію тактичних задумів. Так, наприклад, успішність атаки команди залежить від якості виконаних гравцями обводки, ведення, передач і завершального удару по воротах суперника. В той же час, ефективність проведення атаки (або захисних дій) лімітується рівнем розвитку у футболістів певних рухових якостей, зокрема, швидкості: якщо технічні прийоми виконуються на високій швидкості, то це створює всі передумови для стрімкого прориву (або для швидкої побудови захисних порядків). Є і зворотний зв’язок. Так, технічні дії гравців будуть результативними лише у тому випадку, коли вони підпорядковані певній тактичній схемі.

Тактика включає індивідуальні, групові та командні дії у нападі і захисті. За їх допомогою вирішуються завдання, що стоять перед командою з урахуванням рівня гри суперників, їхнього стилю гри.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1144 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...