Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток самоусвідомлення



Протягом ранньої юності формується якісно новий етап розвитку самоусвідомлення – у цей час людина відкриває свій внутрішній світ. Це є передумовою і складовою процесу формування образу власного «Я». Образ «Я» – це об’єктивно існуюче або сформоване ставлення людини до себе самої. Воно виникає в процесі і результаті уяви про власні якості і риси; оцінки самою людиною того, що вона про себе знає (тобто система самооцінок); виявлення в поведінці людини, її емоціях знань про себе, що дозволяє запевнити себе в виправданості обраного типу поведінки. Пізнання себе у старшому шкільному віці відбувається в процесі спілкування, коли юнаки отримують прямі або непрямі оцінки власних знань, умінь, здібностей тощо. Отримана інформація про себе складається на основі власних дій, реального та передбаченого ставлення до старшокласників інших. Таким чином формується уявлення юнака про себе.

Розвиток рефлексії – здатності й уміння бачити себе, свої дії, свій внутрішній світ, розуміти себе відбувається шляхом активного використання доступних кожному способів самопізнання (порівняння себе з іншими, самоспостереження, самоаналіз). Чим сильніше розвинена рефлексія, тим у більшій мірі старшокласники стають здатними вирішувати складні завдання, стають господарями свого життя. Як наслідок, відбувається перехід від інфантильної поведінки до відповідальної.

Не всі старшокласники здатні до рефлексії, тому її розвиток включений до пріоритетних завдань виховної роботи з дітьми даної вікової групи. Студентам-практикантам необхідно довести до свідомості школярів, що займатись самопізнанням (а згодом і самовихованням) необхідно усім, але не все в собі можна змінити (ріст, тип нервової системи, темперамент). Останні необхідно вивчати, знати, враховувати в процесі спілкування з іншими (див. матеріали розділу «Методичні матеріали для організації науково-дослідної та виховної роботи студентів-практикантів за обраними напрямами діяльності» (напрям 2)).

Створюючи умови для вивчення школярами власного «Я», педагоги зобов’язані сприяти підвищенню рівня самоповаги старшокласників, формуванню почуття особистої гідності, баченню складнощів й протиріч процесу особистісного розвитку, тактовно допомагати їх подоланню. У виконанні таких завдань допоможе орієнтовна тематика позакласних виховних занять зі старшокласниками (див. «Методичні матеріали для організації науково-дослідної та виховної роботи студентів-практикантів за обраними напрямами діяльності» (напрям 2)).





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 343 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...