Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація педагогічної практики студентів 5 курсу



Виробнича практика студентів У курсу організовується у старших класах навчальних закладів системи загальної середньої освіти. Провідні обов’язки студента-практиканта полягають у виконанні ним функцій вчителя-предметника та класного керівника у закріпленому класі. Методичну допомогу студентам-практикантам надають методисти з навчальної і виховної роботи, методисти-психологи.

Організаційні обов’язки студента-практиканта:

1. Студент-практикант зобов’язаний своєчасно виконувати завдання, передбачені програмою практики.

2. Студент-практикант зобов’язаний виконувати правила внутрішнього розпорядку школи, розпорядження адміністрації школи та методистів.

3. Студент-практикант зобов’язаний виконувати завдання практики, знаходячись у школі щодня протягом шести годин.

4. Студент-практикант зобов’язаний відвідувати консультації методистів та практично-семінарські заняття, які проводяться у школі.

5. Студент-практикант зобов’язаний представити методисту звітну документацію згідно визначених вимог і термінів.

Практика орієнтовно розподіляється на три організаційні етапи або періоди: підготовчий, основний, завершальний. Правильна організація кожного етапу забезпечує ефективність роботи студента-практиканта.

Метою підготовчого етапу є створення оптимальних умов для ефективного виконання поставлених завдань. На цьому етапі слід ознайомитись з режимом роботи школи і класу, здійснити аналіз плану виховної роботи школи і класного керівника, спостереження за рівнем розвитку і вихованості учнів закріпленого класу, здійснити вибір пріоритетних напрямів виховної роботи зі старшокласниками відповідно вікових та індивідуальних особливостей розвитку, ознайомитися з оформленням і обладнанням навчальних кабінетів, специфікою навчальних програм і календарно-тематичних планів профілюючих дисциплін тощо. На основі проведеної роботи складається індивідуальний план роботи студента-практиканта у робочому зошиті.

Протягом підготовчого етапу з метою здійснення знайомства з учнями закріпленого класу і встановлення психологічного контакту з ними слід організувати і провести виховний захід або колективну творчу справу розважального характеру.

Основний період практики спрямований на послідовне виконання індивідуального плану роботи студента-практиканта. Згідно індивідуальному плану студенти готують і проводять уроки з предмету спеціалізації у закріпленому класі, здійснюють їх самоаналіз з точки зору ефективного використання методів навчання та їх відповідності особливостям вікового розвитку старшокласників, використання інтерактивних методів навчання, ефективного вибору типу уроку (див. додаток Д), здійснюють науково-педагогічне дослідження і аналізують його результати, обирають ефективну форму виховної роботи, організують її проведення, здійснюють її самоаналіз, аналіз організованих іншими студентами-практикантами форм виховної роботи та уроків, аналізують організовану індивідуальну роботу з учнями у закріпленому класі, вивчають систему роботи школи з батьками учнів, основи взаємодії школи та сім’ї у вихованні старшокласників тощо.

Протягом завершального періоду практики студент продовжує здійснювати функціональні обов’язки вчителя-предметника та класного керівника, організує у класному колективі форми виховної діяльності, емоційне наповнення яких викликало б задоволення учнів від співпраці з молодим вчителем. У цей час студенти-практиканти аналізують виконання завдань педагогічної практики, визначають роль педагогічної практики у процесі формування ключових педагогічних компетенцій майбутнього вчителя, оформлюють звітну документацію.

Оцінювання професійних досягнень студентів-практикантів з виховної роботи здійснює методист з виховної роботи, закріплений за конкретною школою. Оцінювання відбувається шляхом аналізу роботи практиканта на індивідуальних та колективних консультаціях; під час проведення та аналізу уроків, виховних заходів у закріплених класах; бесід з вчителями-предметниками та класними керівниками; перевірки звітної документації. На основі отриманих даних методист виставляє в атестаційний лист студента загальну оцінку з виховної роботи. Критерії оцінювання професійних досягнень майбутніх вчителів з педагогічної практики наведені у додатку Е.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 336 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...