Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перше кохання та взаємини юнаків та дівчат



Для старшокласників важливо необхідним стає спілкування з однолітками протилежної статі. В юнацькому віці таке спілкування є засобом самоствердження.

Необхідно пам’ятати, що старшокласникам складно реалізувати себе у даній сфері. Заважають відсутність досвіду, суб’єктивні переживання щодо своїх можливостей, особливості фізіологічного розвитку. В цілому, дівчата більш впевнено і вільно почувають себе поруч з особами протилежної статі, що пояснюється закінченням періоду статевого дозрівання дівчат.

У взаємостосунках юнаки та дівчата зустрічаються з великою кількістю моральних проблем. Запропонуйте старшокласникам відповісти на питання анкети «Що ми знаємо про кохання», «Недописані тези»(див. розділ «Методичні матеріали для організації науково-дослідної та виховної роботи студентів-практикантів за обраними напрямами діяльності» (напрям 4)), і ви дізнаєтесь, що більшість з них залишиться без відповідей. Причина – у відсутності спеціальних знань, досвіду, роз’яснень.

Педагогу доцільно звернутись до роз’яснення суті самого поняття «кохання». Кохання-це єдність, не тільки почуттів, а й ставлень, дій до особи протилежної статі. Ставитись певним чином до коханого – означає отримувати радість від задоволення потреб іншого, життя радощами іншого. Л. Гозман зазначає, що важливе місце у цих процесах займає ідеалізація коханого(сприймання його не таким, який він є, а таким, яким він може бути) Саме ідеалізація дозволяє подолати труднощі на шляху закоханих підкреслімо, що кохання без ідеалізації не існує.

На нашу думку, педагогу необхідно попередити появу ідеалізованих уявлень не про коханого, а про саме кохання. Останнє за таких причин перетворюється в об’єкт недосяжний для звичайної людини. Тобто, людина не сприймає справжнє кохання та відмовляється від нього внаслідок бачення неможливості зустрічі з ним, очікування його у майбутньому.

Кохання-почуття та кохання-ставлення засновані на єдності поглядів закоханих на головні життєві питання. Але юнакам та дівчатам потрібно пам’ятати, що реалізуватися у коханні може лише той, хто реалізував себе в інших формах людських стосунків. Людина, не здатна до психологічної єдності з іншими, не може відчувати велику потребу у коханні. Тобто, кохання вимагає уміння кохати та уміння бути коханим. Коханню-поведінці потрібно вчитись. Тому до змісту бесід зі старшокласниками можуть увійти питання про те, як спілкуватись з коханим, щоб почуття в ставали міцніше (Як може реагувати на твої слова та дії коханий? Що необхідно зробити, щоб зустрічі були цікавими? Як бути потрібним до коханих? Як дізнатись про особливості психології осіб протилежної статі? Як подобатись особам протилежної статі? Що означають ревнощі?).

Бажано включити практикуми спілкування з особами протилежної статі до змісту конкурсів та розваг для старшокласників(див. розділ «Методичні матеріали для організації науково-дослідної та виховної роботи студентів-практикантів за обраними напрямами діяльності» (напрям 4)) Це допоможе їм набути навичок поведінки з особами протилежної статі.

Майже усіх старшокласників цікавлять питання сексуальних стосунків. Сексуальні знання необхідні для того, щоб людина свідомо будувала свої стосунки з особами протилежної статі, була щасливою в сім’ї та коханні.

Більшість юнаків не можуть зрозуміти, як співвідносяться між собою секс і кохання. З цієї причини педагогу необхідно пояснити, що почуттєва та духовна сфери об’єднуються в коханні. З одного боку, кохання-це потреба у отриманні задоволення, тобто пристрасть, «ерос», за визначенням давніх греків. З іншого, кохання – це потреба у самовіддані, житті заради задоволення іншої людини, тобто віддання, «наде», за назвою греків. Отже кохання складається з можливості брати й віддавати. Це пояснює, чому справжнє задоволення у статевих стосунках можливе лише на фоні яскравих психологічних почуттів, чому по-справжньому щасливими можуть бути лише закохані.

Необхідно звернути увагу старшокласників на проблеми раннього сексу, відповідальність молоді за своє здоров’я, здоров’я майбутніх поколінь. Тому ми радимо включити до індивідуального плану виховної роботи студента-практиканта виховні заходи на теми «Шлюб і кохання», «Сім’я – вінець кохання», «Моральні заповіді любові», «Обери свою долю», «Діти – вершина здорового шлюбу», «Я і сім «Я», «Ми вибираємо – нас вибирають», «Самотність – біда чи вина».

Для організації та проведення бесід на дані теми доцільно запросити спеціалістів (лікар, психолог, психотерапевт). Підкреслімо, що вихованню культури стосунків між юнаками і дівчатами сприяють нетрадиційні форми організації дозвілля старшокласників, цільові програми, тематика яких наведена у наведені у розділі «Методичні матеріали для організації науково-дослідної та виховної роботи студентів-практикантів за обраними напрямами діяльності» (напрям 4).





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 961 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...