Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація взаємодії сім’ї та школи



Одним з важливих напрямків роботи класного керівника є організація співпраці батьків учнів, вихованців та педагогів. Зрозуміло, що студентам-випускникам необхідно оволодіти мистецтвом співпраці з батьками учнів, знати зміст, основні напрями, форми цієї роботи.

Окреслимо провідні напрями роботи педагога з батьками старшокласників.

- Ознайомлення з умовами життя сім’ї, її психологічним кліматом, особливостями поведінки дитини в сім’ї.

- Визначення рівня педагогічної культури батьків.

- Виявлення труднощів, що відчувають батьки в процесі спілкування з дітьми-старшокласниками.

- Виявлення позитивного досвіду сімейного виховання з метою його поширення.

- Здійснення диференційованого та індивідуального педагогічного впливу на батьків.

- Допомога батькам у підвищенні їхньої педагогічної культури.

- Залучення батьків до організації позашкільної виховної роботи.

- Створення банків науково-методичної інформації з проблем сім’ї і організації ефективного виховання в родині.

Найбільш поширеною формою співпраці педагогів і батьків учнів залишаються батьківські збори. Батьківські збори – це громадський орган, який своїми рішеннями визначає зміст, напрями роботи батьківського і учнівського колективу. Порядок їх проведення є довільним. На батьківських зборах згуртовується колектив батьків, формулюється загальна думка щодо актуальних проблем життєдіяльності класу, колективна відповідальність батьків за весь клас у цілому, і за кожну конкретну дитину зокрема, формується педагогічна культура батьківської громадськості. Класні батьківські збори виявляють думки та погляди як батьків, так і вчителя, виробляють колективні рішення і спільні єдині вимоги до навчання та виховання дітей. Основна частина батьківських зборів класу спрямована на формування педагогічної культури батьків і має бути виражена у будь-якій формі – лекція, бесіда, дискусія, диспут, педагогічні читання тощо. Нижче ми наводимо орієнтовну тематику батьківських зборів для старших класів школи.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 395 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...