Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Професійне самовизначення старшокласників



Вибір професії для старшокласників – справа відповідальна й необхідна. На жаль, більшість сучасних старшокласників не тільки не поспішають з вибором майбутньої професії, а й взагалі не вважають за потрібне займатись цією справою, доручаючи її дорослим. Як наслідок, приходять розчарування через неправильний, необдуманий вибір або через його відсутність – необхідність задовольнятись місцем суспільного утриманця.

Правильний вибір професії заснований, по-перше, на бажанні це зробити; по-друге, на наявності уявлень старшокласників про себе самих, про свої здібності й інтереси, про сприйняття їх іншими людьми; по-третє, – на обізнаності зі світом професій, з вимогами та можливостями окремих з них.

Бажання старшокласників здійснити правильний вибір майбутньої професії, заснований на усвідомленні ними залежності щасливого дорослого життя від характеру та роду професійної діяльності. Проведення диспуту, дискусії на певну тематику допоможе майбутнім педагогам зацікавити старшокласників проблемами професійного самовизначення. Ми пропонуємо студентам-практикантам ознайомитись з переліком тем для організації такої роботи у класному колективі:

· Труд – основа існування та розвитку суспільства.

· Труд – спосіб самоствердження та засіб творчого розвитку особистості.

· Людина і професія.

· Ким бути? Яким бути?

· Про трудову честь.

· Світ професій.

· Професії наших батьків.

· Як знайти місце у житті.

· Особисті життєві й професійні плани.

· Професії романтичні і буденні.

· Вплив престижної професії на добробут людини.

· Престижна професія і особисте самовизначення.

· Кар’єра: за і проти.

· Своя справа чи гроші?

· Потреба ринку праці в кадрах.

· Шляхи отримання професій.

В процесі вивчення здатності старшокласників до певного виду професійної діяльності необхідно зосередитись на тому з них (або тих), які викликають позитивні емоції. Подальший вибір необхідно пов’язувати з результатами, одержаними в процесі вивчення особистої здатності (готовності) до певної професійної діяльності. Отримати їх допоможуть діагностичні методики вивчення профорієнтаційних намірів старшокласників, анкета інтересів, питальник професійної готовності, вміщені у розділі «Методичні матеріали для організації науково-дослідної та виховної роботи студентів-практикантів за обраними напрямами діяльності» (напрям 3).

Сучасні старшокласники мало обізнані на професіях, які існують. Це пояснюється відсутністю досвіду трудової діяльності, недостатністю інформації про можливості конкретних професій та про можливості використання своїх сил у дорослому житті. Як наслідок, сутність конкретних професій залишається таємницею для більшості школярів.

Педагог зобов’язаний повідомити старшокласникам про те, що всі професії, які існують у суспільстві, умовно поділяються на п’ять сфер (див. табл. 2.3). Зміст професійної діяльності у кожній сфері, умови праці, вимоги, що висуває професія до людини, де в чому збігаються. Отже, головним завданням профорієнтаційної роботи серед старшокласників є зосередження уваги на тому, чим саме цікавить людину конкретна сфера й на що саме здатна людина в межах даної сфери. Для виконання даного завдання студент-практикант має можливість користуватись методиками дослідження професійно важливих якостей для різних професійних сфер: «Питальник професійної готовності», «Методика виявлення комунікативних та організаторських схильностей», вміщеними у розділі «Методичні матеріали для організації науково-дослідної та виховної роботи студентів-практикантів за обраними напрямами діяльності» (напрям 3).

Таблиця 2.3





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 510 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...