Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Осипа Маковея



(1867 - 1925)

П оет, прозаїк, філолог, редактор.

Осип Семенович Маковей народився 23 серпня 1867 року в містечку Яворові на Львівщині у сім’ї хлібороба – кушніра. Після початкової школи 1897 року О.Маковей їде на навчання до Львівської української гімназії. Тут допитливий юнак познайомився з творчістю І.Котляревського, Т.Шевченка, Марка Вовчка, М.Гоголя, М.Салтикова-Щедріна, А.Міцкевича та інших письменників. 1884 року гімназисти заснували таємний гурток “Згода”, на засіданнях якого знайомилися з політичними подіями, обговорювали важливі праці з питань науки, культури.

Вищу освіту О.Маковей здобув на філософському факультеті Львівського університету з 1887 по 1893 рр. Через матеріальну скруту здібний студент підробляв репетитором, або ж як журналіст у львівських газетах “Діло”, “Народна часопись”, журналі “Зоря”.

Після університету Маковей присвятив себе журналістиці. Деякий час працював у львівський “Зорі”. В цей період він активно займався літературною творчістю.

О.Маковей був редактором першої української газети в Чернівцях “Буковина”, редагованої ним протягом 1895-1897 рр.

Весною 1899 року О.Маковей одержав стипендію з державного фонду молодих письменників і виїхав до Віденського університету. Слухаючи лекції відомих учених – славістів В.Ячига, І.Кречка, М.Мурка, він зайнявся науковою роботою.

З осені 1899 року О.Маковей знову живе й працює на Буковині. На цей раз як викладач української мови і літератури Чернівецької учительської семінарії. Любов до рідного слова вчитель прищепив багатьом вихованцям цього педзакладу. Архівні матеріали свідчать, що з 1907 р. до 1910 р. О.Маковей паралельно з викладанням у семінарії вів практичні заняття з української мови на філософському факультеті Чернівецького університету. На початку століття О.Маковей захистив тут дисертацію і, ставши доктором філософії, зайнявся дослідженням культурних і літературних традицій буковинського краю. Він багато зробив у справі вивчення, видання та популяризації творів українських письменників – буковинців. Разом з Франком, 1904 р. брав участь у підготовці до видання творів Ю.Федьковича, 1904 р. упорядкував і видав збірку поезій Г. Воробкевича, протягом 1909-1921 рр. опрацював літературний доробок С. Вробкевича і видав у Львові в трьох томах.

У чернівецький період О.Маковей плідно працював як прозаїк.

З кінця 1910 року по весну 1913 рік. О.Маковей викладав у Львівській жіночій учительській семінарії. Згодом, до початку Першої світової війни і після повернення з фронту, до останніх днів був директором учительської семінарії в містечку Заліщики (тепер районний центр Тернопільської області).

Останні роки життя О.Маковей провів серед учнівської молоді Заліщицької учительської семінарії доклав усіх зусиль, щоб виховувати чесних борців за інтереси народу.


Василь Сімович — видатний науковець,





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 360 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...