Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Життя та освітня діяльність



Педагогічний коледж

Чернівецького національного університету

Ім. Ю. Федьковича

Видатні педагоги Буковини

Методичний посібник

для студентів педагогічних навчальних закладів

І – ІІ рівнів акредитації

Чернівці,2008р.

Друкується за ухвалою методичної ради Педагогічного коледжу ім.ЮФедьковича

Укладач: Жук М.І. Видатні педагоги Буковини: Методичний посібник. - Чернівці, 2008. -80с.

У посібнику розкриваються важливі аспекти педагогічної та літературної діяльності відомих культурно-освітніх діячів Буковини: Ю.Федьковича, С.Воробкевича, О.Поповича, С.Смаль-Стоцького, О.Маковея, В.Сімовича, І.Карбулицького, І.Герасимовича, І.Бажанського.


Вступ

Історія українського шкільництва на Буковині пов'язана з іменами видатних представників українського народу та їхньою подвижницькою працею на ниві освіти і суспільно-політичного життя. Вся їх життєдіяльність відображає складні процеси, які відбувалися в українському суспільстві на його шляху до державотворення та утвердження власної культури і освіти. Буковинська інтелігенція кінця XIX - початку XX століття, в особі найкращих представників, залишила нащадкам велику культурну і наукову спадщину — творіння своєї думки, своїх діянь, з яких ми можемо почерпнути багато корисного для і розбудови сьогоднішньої школи, і школи майбутнього.

Ціла плеяда відомих буковинських педагогів, освітніх і громадських діячів присвятили себе визволенню буковинців з-під національного та соціального гноблення. Хоча вони не дійшли у своїх переконаннях до створення незалежної української держави, а виступали тільки за автономію Буковини у складі Австро-Угорської імперії, проте їх діяльність в майбутньому сприяла реалізації цієї мети.

Видатні сподвижники шкільної справи на Буковині через розвиток української науки та освіти, заснування громадських та фахових об'єднань, поширення рідномовних друкованих видань прагнули до піднесення культурно-освітнього рівня українського населення Буковини, покращення його матеріального та духовного добробуту, збереження національної культури і національної гідності. Їх велика заслуга полягала в першу чергу у створенні і виданні оригінальних україномовних підручників та методичних посібників, у перекладі на українську мову необхідної для буковинських шкіл методичної літератури та підручників. У своїх публікаціях вони ділилися методичними досягненнями з найактуальніших проблем навчання та виховання з учительською громадськістю краю та України. Але основна їх роль у тій активній громадсько-політичній діяльності, яка піднімала несвідому частину буковинського вчительства на боротьбу за відстоювання національної школи.

Життя та освітня діяльність





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 285 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...