Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Композитор, фольклорист, педагог, диригент, громадський діяч



(1863 – 1953рр.)

Народився в с. Дорішівцях на Заставнівщині в сім’ї бідного сільського кушніра. Єдиному селянському синові жилося нелегко. Але щодення скрута і жага пізнання пробудила у хлопця ранній потяг до знань. Ще в дитинстві він складав пісні на народні мотиви. Вчився у сільській православній народній школі: «Науку в школі йшла мені легко і скоро, за три роки я надігнав тих, хто ходив шість років».

У 1880 році батьки віддали його вчитися до Чернівецької учительської семінарії. У 1886 році І.Бажанський закінчив семінарію і одержав диплом педагога. Працював у школі в Лужанах, потім його переводять у село Вікно Заставнівського повіту, де він був спочатку старшим вчителем, а згодом директором школи. Виховуючи дітей, безкоштовно навчав грамоти і їхніх батьків. Широку освітянську роботу талановитий педагог поєднував із плідною громадською і літературною працею.

У буковинський періодиці з’являються його вірші, оповідання, публіцистичні статті («Похід», «В окопах», «Кривава весна», «Війна», «Надія», «Милі діти», поеми «Розлука»(1897р.), та «За морем»(1909р.). Найпомітнішими з-поміж них є віршоване оповідання «Пропасть», оповідання «Мертвецька Олена», «Три дукати», «Рідна дитина», «Як Іван Дикий шукав правди», п’єса «Переконалися», статті «Виховання дитини через дім і школу» та інші. Основна тематика творів письменника – важке життя сільських трудівників, еміграція буковинців за океан(«Жебрачка», «Гірка старість», «Розлука», «За морем»). Друкувався в часописах «Буковина», «Каменярі», «Українська ластівка».

27 липня 1911 року І.Бажанського переводять на посаду над учителя (директора) дівочої школи у Вашківцях. Пізніше він став інспектором українських народних шкіл Вижницького повіту. Працював тут до 1926 року. Все своє життя І.Бажанський боровся проти пияцтва, забобонів, неуцтва, надавав великого значення освіті населення, знайомив селян із творами українських письменників. Був одним з перших фотомитців на Буковині.

Помер 20 травня 1933 року. Похований у Вашківцях.






Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 416 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...