Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

III. Множинний поділ



Робота з підручником, п. 31, стор. 151. Розглянути малюнок 52. Множинний поділ клітини малярійного плазмодія в еритроцитах.

IV. Спороутворення (Власно нестатеве розмноження). Завдання 3.

1-2 питання - рівень С;

1-2-3-4 питання - рівень В;

1-2-3-4-5-6 питання - рівень А.

1. Що об'єднує за способом нестатевого розмноження такі організми?

Гриби Папороті Водорості
Плауни Мохи Хвощі

2. Яка різниця між спорами і зооспорами?

3. Відмітити, які із перерахованих організмів утворюють спори, а які зооспори?

4. Навести приклади організмів, які утворюють зооспори.

5. У яких організмів спори не є формою розмноження, а слугують для пережидання несприятливого періоду та зараження хазяїна?

6. Чи утворюють спори бактерії і, якщо утворюють, сформулюйте їх значення.

7. Опрацювати додатковий матеріал з розділу спороутворення. Більшість нижніх рослин, а також деякі вищі рослини розмножуються спорами.

Формування спор рослиною називають спороутворенням. Воно здійснюється:

1) поділом протопласта на частини (нові клітини);

2) виходом цих частин (клітин) з оболонки материнської клітини. У материнських клітинах перед поділом відбуваються не зовсім з'ясовані процеси фізіологічних перетворень, які спричиняють омолодження протопласта. Ці якості передадуться через утворені спори до молодих особин.

Поділ клітин у момент спороношення мітозний або мейозний. Спори, утворені мітозом, називають мітоспорами, а другий варіант (мейоз) більш універсальний - утворення мейоспор.

Мітоспори характерні для водоростей і грибів. Вони можуть бути гаплоїдними чи диплоїдними, залежно від ядерного стану самої рослини. Оскільки утворення мітоспор не пов'язане зі зміною хромосомного набору, то нові особини, які роз-

виваються з мітоспор, за своїми ознаками є підтвердженням того, що між нестатевим і вегетативним розмноженням, особливо на рівні нижчих одноклітинних рослин, немає чіткої межі.

Для вищих рослин обов'язковим є утворення мейоспор - спор, які беруть участь у циклі статевого розмноження. Утворенню спор передує редукція ядра (мейоз), отже вони гаплоїдні, тобто мейоспори - це спори, які забезпечили появу нового статевого покоління в життєвому циклі вищих рослин.

Спори нижчих рослин, які живуть у водному середовищі, мають джгутики, за допомогою яких рухаються у воді. Зооспори мають різну кількість джгутиків -2,4 або багато. Полісахаридної оболонки в зооспорі немає - це оголені клітини.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 3948 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...