Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Питання



Семінар 3

Тема 8. Функція менеджменту „Мотивація”

1. Значення людського фактору в управлінні навчальним закладом.

2. Мотивація до діяльності педагогічного колективу.

3. Засоби мотиваційного впливу.

4. Стимулювання праці: цілі, принципи, види, форми як засоби формування мотивації педагогічного колективу до творчої педагогічної діяльності.

5. Комплексно-цільова програма „Мотивація педагогічного колективу до творчої діяльності”.

6. Експертиза комплексно-цільової програми.

7. Моніторинг програми „Мотивація педагогічного колективу до творчої діяльності.

2. Мотивація до творчої діяльності педагогічного колективу..

Гуманізація та демократизація управління на основі людино-центристського погляду потребують переосмислення шляхів управлінської діяльності, розвиток та удосконалення мотиваційної культури керівників та творчості вчителів. Практична реалізація визначеної проблеми залежить від розвитку творчості педагогів. Таким чином, особливо важливою стає проблема мотивації педагогів до творчої роботи. У цільовій комплексній програмі „Вчитель” зазначається, що „завдяки творчої діяльності педагога реалізується державна політика у створенні інтелектуального, духовного потенціалу нації, розвитку вітчизняної науки, техніки і культури, збереженні і примноженні культурної спадщини й формуванні людини майбутнього” [ ].

Аналіз філософських, соціологічних, психолого-педагогічних досліджень показує, що в галузі теорії управління школою накопичений науковий досвід, який визначив підходи до розв’язання проблеми нашого дослідження.

Наукові основи технології соціального управління представлено в роботах В.Г.Афанасьєва, І.В.Блауберга, М.С.Когана. Проблеми управління функціонуванням школи як соціально-педагогічної системи досліджувалися Е.С.Березняком, М.В.Гадецьким, В.І.Звєрєвою, Ю.А.Конаржевським, Н.В.Кузьміною, В.С.Лазарєвим, О.І.Мармазою, М.М.Поташником, Л.І.Третяковим, Л.В.Худомлінським, Р.І.Черновол-Ткаченко.

Проте аналіз теорії та практики управління сучасної школи свідчить про недостатню обізнаність керівників у соціально-психологічних функціях управління та зокрема мотивації, низький рівень уваги до мотивації творчої діяльності педагогів.

Різні аспекти мотивації в управлінні школою розглядаються в дослідженнях В.Г.Асєєва, В.Г.Зуєва, Є.П.Ільїна, Л.М.Карамушка, В.М.Ковальова, В.О.Розанова, О.Л.Сидоренка. Підвищення психологічної грамотності керівника розв’язували А.Г.Маслоу, А.І.Маркова, Н.В.Нємова, Н.Ю.Хрящева.

Як бачимо, розширення меж дослідження різних сторін в освітньому середовищі в Україні вимагають підвищеної уваги до психологічної грамотності керівника, зокрема, до функції мотивації. Але є потреба практики в удосконаленні організаційно-педагогічного забезпечення управління творчою діяльністю педагогічного колективу, в тому числі в її мотивації з одного боку, а з іншого - керівники освітньої установи до мотиваційної діяльності щодо розвитку творчості вчителів, не готові.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 450 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...