Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ефект “своєї людини”



Спеціальні експерименти показують, що ефект “візитної картки” представляє собою один з проявів більш загального закону, суть якого в тому, що не тільки єдність в поглядах, а і усякого роду подібність, яка існує між комунікатором і аудиторією, і якому аудиторія надає певного значення, збільшує силу впливу комунікатора. Такого роду подібність викликає у людини тенденцію ототожнювання комунікатора з ним. Це призводить до встановлення з іншими людьми особливих близьких відношень. Це може бути професійна, інтелектуальна, етнічна, соціальна подібність. Навіть фізична подібність може відігравати вирішальну роль.

Одним з основних факторів психологічної ідентифікації людей є емоційний момент. Цей емоційний компонент проявляється у формі симпатії - антипатії реципієнта до комунікатора.

Вплив на ефективність переконання симпатії - антипатії реципієнтів до комунікатора.

Студенти мимоволі значно швидше і легше приймають ті погляди і позиції, які викладає їм лектор, який сподобався, і зовсім несвідомо критично налаштовуються по відношенню до тих позицій, які захищає антипатичний, за їх думкою, комунікатор. При груповій дискусії або в міжособових відносинах окремих людей, в випадку їх позитивного відношення один до одного, збільшується сила їх взаємного впливу у напрямку прийняття нових поглядів і позицій.

В психології управління вважається законом таке положення: “Якщо бажаєте переконати людей в тому, що Ви праві і що вони повинні діяти за Вашою порадою, для цього не досить лише дати їм хорошу пораду. В першу чергу необхідно, щоб Ви їм подобались. В іншому випадку Ваша спроба безглузда”.

До індивідуальних якостей особистості, яка є об`єктом впливу і зміни соціальних установок, в першу чергу належать потреби людини, особливості його пізнавального процесу, а також сугестивність. Деякі студенти мають досить обмежені потреби у пізнанні навколишнього світу. Відсутність певних інтересів або їх надмірна вузька направленість призводить до того, що студент мало зацікавлений у придбанні нових знань і тому конфлікти у системі його установок майже відсутні. Деякі люди погано піддаються переконанню і залишаються при своїй думці навіть тоді, коли фактори йому протирічать.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 504 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...