Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні мімічні „коди” емоційних станів



  Гнів Презирство Страждання Страх Подив Радість
Рухливість обличчя та його частин   Обличчя динамічне Обличчя нерухоме (завмерле, застигле)   Обличчя динамічне
Лоб Вертикальні складки на лобі та на переніссі Горизонтальні складки на лобі  
Положення брів Зсунуті до перенісся Підняті доверху  
Куточки брів Зовнішні куточки підняті догори Внутрішні куточки підняті догори  
Форма очей Розкриті або звужені   Звужені Широко розкриті Примружені або розкриті
Ясність очей   Блищать   Затьмарені Не блищать Розширені зіниці Сяють
Губи Куточки губ опущені Куточки губ трохи підняті  
Положення рота Відкриті Закриті Відкритий Як правило, закритий
                 

Нові відкриття у сфері невербального спілкування пов’язані з ім’ям „батька” нейролінгвістичного програмування американського вченого М. Еріксона. Зокрема, було з’ясовано, що рухи очних яблук пов’язані з типом мислення, а точніше, з основним способом обробки внутрішнього досвіду. Ці рухи отримали назву „очні сигнали доступу” (ОСД).

Спілкування з людьми- це обопільний процес, який не є лінійним, безперешкодним. Практика свідчить, що на шляху до взаєморозуміння існує немало бар’єрів. Їх виникнення залежить від характеру та індивідуальних властивостей людей, що спілкуються. Бар’єром також можуть виступати особливості різних соціальних груп, до яких належать співбесідники, соціокультурні відмінності.

Потрібно розрізняти сприйняття, що адекватне реальності, та ілюзорне. Однією з істотних причин неадекватного, ілюзорного сприйняття є так звана сенсорна депривація.

Сенсорна депривація – це тривале, більш або менш повне позбавлення людини чуттєвих вражень. Синдром сенсорної депривації виявляється таким чином:

Ø виникає сильна потреба в отриманні чуттєвих вражень;

Ø зростає прищеплюваність;

Ø послабляється здатність концентрувати увагу;

Ø порушується нормальна течія думок;

Ø часто виникає депресія, з’являються галюцинації.

Необхідно враховувати вплив міжособистісних відносин на формування соціальних установок.

Тут також виявляються декілька психологічних ефектів:

1. " «Ефект престижу" – інформація, що виходить від джерела, яке володіє високим авторитетом, характеризується більшою силою впливу, оскільки люди сприймають її менш критично.

2. "Ефект візитної картки". Суб’єкт комунікативного впливу спочатку викладає те, прийнятність чого для об’єкта йому заздалегідь відома. Після того, як з’ясовується наявність "загальної точки зору", він викладає ту думку, ради якої організував своє повідомлення. Спільність поглядів (суджень, думок) між об’єктом і суб’єктом за рядом питань немов послабляє дух суперечності, критичність з боку об’єкта впливу.

3. "Ефект своєї людини" – будь-яка схожість між суб’єктом і об’єктом (якщо об’єкт комунікативного впливу надає цій схожості певне значення) підвищує дієвість самого впливу.

4. "Ефект симпатії-антипатії " – об’єкт комунікативного впливу набагато легше приймає погляди, що підносяться симпатичним йому суб’єктом і несвідомо настроюється вороже до тієї інформації, яку повідомляє неприємне йому джерело.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 808 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...