Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методики дослідження стилю спілкування, психологічного клімату та групової згуртованості у навчальних групах



Визначена методика застосовується для оцінки комунікативних та організаторських здібностей у осіб, професійна діяльність яких пов’язана із взаємодією з іншими людьми. Успішність професійної діяльності таких фахівців залежить від рівня розвитку цих якостей і від сформованості вміння встановлювати взаємовідносини між людьми і організовувати їх для виконання певних завдань. Методика КЗС базується на принципі відображення і оцінки досліджуваним деяких особливостей своєї поведінки в різних ситуаціях. Тому оцінка ситуації і поведінки в її умовах грунтується на відтворенні досліджуваним своєї реальної поведінки і реальних, пережитих у його досвіді, стосунків.

Виходячи з цього принципу, даний проективний опитувальник дозволяє виявити стійкі показники комунікативних і організаторських здібностей. Анкетна частина методики "КОЗ-1" пропонує досліджуваному питання, відповіді на які можуть бути тільки позитивними або негативними, тобто "так" або "ні". Відповіді випробуваного будуються на основі самоаналізу досвіду своєї поведінки в тій чи іншій ситуації.

Можливості прояву комунікативних і організаторських здібностей закладені у відповідних групах питань, сукупність яких представлена в бланку "КОЗ-1". Спектр питань у ньому настільки широкий, що за результатами відповідей випробуваного з'являється можливість виявити якісні особливості його комунікативних і організаторських здібностей.

У програму вивчення комунікативних здібностей закладені питання наступного змісту:

а) чи виявляє студент прагнення до спілкування, чи багато в нього друзів;

б) чи любить знаходитися в дружньому колі чи віддає перевагу самітності;

в) чи швидко звикає до нових людей, до нового колективу;

г) наскільки швидко реагує на прохання друзів, знайомих;

д) чи любить суспільну роботу, чи виступає на зборах;

е) чи легко встановлює контакти з незнайомими людьми;

ж) чи легко йому даються виступи в аудиторії слухачів.

Програма вивчення організаторських здібностей включає питання іншого змісту:

а) швидкість орієнтації в складних ситуаціях;

б) спритність, наполегливість, вимогливість;

в) схильність до організаторської діяльності;

г) самостійність, самокритичність;

д) витримка;

е) відношення до суспільної роботи, товариськість.

Інтерпретація показників:

Обстежувані, що одержали оцінку "1" (Q=1), характеризуються вкрай низьким рівнем прояву здібностей до комунікативної й організаторської діяльності.

В обстежуваних, що одержали оцінку "2" (Q=2), розвиток комунікативних і організаторських здібностей знаходиться на рівні нижче середнього. Вони не прагнуть до спілкування, почувають себе скуто в новій обстановці, колективі, відчувають труднощі у встановленні контактів з людьми, прояв їхньої ініціативи вкрай обмежений.

Для обстежуваних, що одержали оцінку "3" (Q=3), характерний середній рівень прояву комунікативних і організаторських здібностей. "Потенціал" цих здібностей не відрізняється високою стійкістю.

Обстежувані, що одержали оцінку "4" (Q=4), віднесені до групи з високим рівнем прояву комунікативних і організаторських здібностей. Вони, звичайно, не губляться в новій обстановці, швидко знаходять друзів, займаються суспільною діяльністю, допомагають близьким, друзям і т.д.

Група обстежуваних, яка отримала оцінку "5" (Q=5), має дуже високий рівень прояву комунікативних і організаторських схильностей. Вони відчувають потребу в комунікативній і організаторській діяльності.


Завдання для перевірки знань з теми 8

Виберіть правильну відповідь:

8.1. Спілкування – це:

а) процес взаємодії і взаємин суб'єктів (особистостей, соціальних груп), під час якого відбувається взаємообмін діяльністю, інформацією, емоціями, оцінками, знаннями, навичками, уміннями, а також вольовий контакт;

б) обмін інформацією між двома і більше особами;

в) процес передачі інформації від відправника до одержувача.

8.2. Комунікативний процес – це:

а) сукупність індивідів, які постійно взаємодіють між собою на основі створених та функціонуючих інформаційних каналів;

б) обмін інформацією між двома і більше особами;

в) процес передачі інформації від відправника до одержувача.

8.3. Функції педагогічного спілкування зумовлені:

а) гуманістичною спрямованостю розвитку студентів;

б) психологічною атмосферою спільної та індивідуальної діяльності, яка погоджує і поєднує зусилля для досягнення загального й особистого результату;

в) змістом педагогічної діяльності.

Дайте відповідь на питання:

1. Назвіть головні функції педагогічного спілкування.

2. Яка структура процесу педагогічного спілкування?

3. Які рівні спілкування, притаманні їм, можна виділити серед викладачів?

4. Як професійна діяльність науково-педагогічного працівника взагалі, та практичного психолога ВНЗ зокрема, пов’язана з практикою ділового спілкування?

Підготуйте доповідь на одну з тем:

1. Спілкування – один із компонентів педагогічної діяльності.

2. Стилі діяльності педагогів.

3. Особливості ділового спілкування.

4. Специфіка взаємодії у педагогічному спілкуванні.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 2007 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...