Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етапи професійного відбору спеціалістів



Здебільшого, профвідбір здійснюється за декілька етапів:

попередній етап, на якому проводиться відбір за медичними показниками, станом здоров’я;

етап психодіагностичного обстеження з використанням різних комплексів тестів, моделюванням трудових процесів і ситуацій, реєстрацією показників функціонального стану й ефективності роботи;

етап прогнозування успішності оволодіння професією та ефективної діяльності на основі оцінки психофізіологічних характеристик відповідно до вимог професії і врахування можливості компенсації деяких недостатньо розвинутих якостей за рахунок високого розвитку інших.

Наведемо основні етапи процесу психологічного професійного відбору за О.М. Лозинським:

– отримання й первинна обробка необхідної початкової діагностичної інформації; формулювання прогнозів здібності до даного виду професійної діяльності;

– оцінка передбачуваного рівня придатності претендента;

– перевірка прогнозів на основі даних про фактичну ефективність діяльності відібраних співробітників.

У результаті правильно проведеного професійного відбору одержують потрібну інформацію для того, щоб розуміти, наскільки ефективно кандидат зможе виконувати передбачувані обов’язки, зокрема, інформацію про:

нейрофізіологічні особливості індивіда;

ціннісні орієнтації, мотиваційну сферу особи (мотиваційну стабільність вибору професії);

особливості індивідуальних рис і життєвого досвіду;

характеристики пізнавальних процесів, таких як мислення, пам’ять, увага;

професійно-значимі якості людини для конкретної професії.

Наприклад, бухгалтеру необхідно володіти стійкою увагою; темпераментом, близьким до флегматичного; нервовою системою з переважанням процесів гальмування; достатньо великим об’ємом оперативної пам’яті тощо. Від водія потрібне швидке переключення уваги, сильний тип нервової системи, швидка реакція, рішучість. Менеджер з продажу повинен бути екстравертом, мати сформовані навики спілкування й темперамент, близький до сангвінічного.

Ці якості не є строго обов’язковими. Але ефективність їхньої діяльності значно поступатиметься ефективності праці людей, що повністю володіють потрібними професіонально значущими якостями.

Процес професійного відбору складається з декількох етапів.

1. Підготовчий етап професійного відбору. Підготовка до професійного відбору персоналу містить:

аналіз змісту роботи, систематичне, докладне дослідження й опис характеру роботи у формі професіограми, посадової інструкції (основні професійні задачі, умови праці, повноваження);

визначення мінімальних вимог до спеціаліста – у формі психограми (вимоги до нервової системи, психіки особи, необхідних навиків, особистісних якостей виконавця (креативність, відповідальність).

2. Процедури професійного відбору спеціалістів.

Попередня бесіда з претендентами. Часто вона проводиться по телефону. Мета такої бесіди – познайомитися з кандидатом, отримати відомості про його освіту, досвід роботи, комунікативні навики. Від того, наскільки професіонально проведена бесіда, залежить подальша успішність роботи з кандидатом.

Анкетування. Претендентам пропонується заповнити спеціально складену анкету. Зазвичай вона містить питання особистого характеру (дата й місце народження, адреса, соціальний статус тощо), а також питання щодо освіти, минулого місця й стажу роботи, хобі. Можуть бути питання, спрямовані на визначення рівня самооцінки, виявлення ставлення до різних явищ життя.

Інтерв’ю (співбесіда). Інтерв’ю повинне бути в тому або іншому ступені структурованим і формалізованим, тобто питання мають бути підготовлені наперед, причому так, щоб вони не повторювали питання анкети, а доповнювали й уточнювали їх. Задача інтерв’ю (співбесіди) — отримати максимально докладні відомості про кандидата. Проводитися воно може як в усній, так і у письмовій формі. Але доцільніше проводити інтерв’ю усно.

Тестування. Проводиться, якщо попередні етапи пройдені кандидатом успішно. У кожному конкретному випадку розробляється спеціальна програма тестування, так звана “батарея методик”, яка повинна відповідати запитам з даної вакансії. Тестування може проводитися в один день або декілька днів, індивідуально або з групою – все залежить від конкретної ситуації. Тести мають бути надійними та валідними – давати достовірні результати й виміряти саме ті якості, які необхідно. Слід віддавати перевагу добре відомим, перевіреним, стандартизованим методикам. Одним зі способів підвищити точність і результативність відбору й обрати найкращого кандидата є тестування претендентів в умовах, максимально наближених до виробничих.

Аналіз та перевірка рекомендацій з попередньої роботи. Розмовляючи з попереднім керівником або колегами кандидата, можна отримати дуже багато цінної інформації про професійні й особові якості кандидата. При зіставленні результатів перевірки рекомендацій з результатами досліджень та інтерв’ю картина стає майже завершеною і зрозумілою.

3. Перевірка результатів відбору. Оцінюється ефективність роботи відібраного й прийнятого на роботу співробітника. Якщо він успішно справляється зі своїми обов’язками й повністю відповідає очікуванням, можна вважати, що результат відбору позитивний. Якщо ні – значить, на одному з етапів відбору були допущені помилки.Оптимальне поєднання людини й професії забезпечується в процесі професійної та соціально-психологічної адаптації.

Професійна адаптація характеризується досконалим оволодінням вибраною професією або спеціальністю, закріпленням трудових навичок і умінь, що виявляється в стабільному виконанні норм виробітку, високій якості продукції, точності та надійності, творчій активності.

Соціально-психологічна адаптація пов’язана з входженням працівника в мікросередовище, формуванням ділових і неформальних стосунків, прийняттям соціальних норм і цінностей організації.

Адаптація особистості до об’єктивних умов і вимог діяльності забезпечується такими методами:

– вдосконалення або зміна в певних межах окремих властивостей;

– формування стереотипів дій при незмінних особистісних якостях;

– позитивна мотивація до праці;

– вироблення індивідуального стилю діяльності.

Ці методи стосуються, переважно, тих професій, що висувають до людини відносні вимоги професійної придатності.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 2335 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...