Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рекомендації щодо проведення круглого столу. 4 страница



“Моя улюблена тварина”. Кожний учасник обирає собі тварину й упродовж хвилини імітує її голос (гавкає, шипить, свистить...) і рухи (стрибає, бігає, махає крилами). Виконання вправи припиняється за командою тренера, після чого вибирають “тварину”, яка найбільше всім сподобалась.

Заключна частина тренінгу.

Завершення роботи. Цей етап узагальнює всі розглянуті впродовж тренінгу теми для логічного підведення підсумку. Завершення – це можливість для відповідей на запитання, з’ясування сумнівів, рекомендації літератури для самостійного вивчення й підготовка позитивного виходу з тренінгу з постановкою завдань на майбутнє. Важливо, щоб учасники закінчили роботу з високою мотивацією діяльності та з відчуттям упевненості в собі. На цьому етапі може бути проведено “вихідне” анкетування.

Заключна частина є обов’язковим елементом тренінгу. При проведенні тренінгу для педагогів і майстрів виробничого навчання ПТНЗ важливим є психолого-педагогічний аналіз методик, що використовувалися під час виконання вправ. Після закінчення вправи й обговорення її результатів проводиться методичний розбір. Тренер разом з учасниками визначають відповідність методики проведення вправи її меті та завданням, недоліки й позитивні сторони того чи іншого методу, оптимальні сфери використання в просвітницькому тренінгу. Результати обговорення бажано занотувати під такою рубрикацією:

- “Для того, щоб передати знання, інформацію...”;

- “Для того, щоб вирівняти рівень знань учасників групи...”;

- “Для того, щоб вийти за межі традиційної схеми мислення...”;

- “Для того, щоб сформувати навички, вміння...”.

При підготовці до проведення занять тренер може підібрати й додаткові запитання відповідно до мети вправи.

Особливу увагу педагогів-тренерів слід звернути на те, що під час проведення занять з підлітками, обговорення вправ – дуже важливий етап. Відповіді на відкриті запитання тренера створюють умови для “переведення” отриманої під час тренінгу інформації в особисті знання учасників, на які вони зможуть спиратися в майбутньому. Вони також сприяють виробленню особистісних і соціальних навичок: здатності бачити майбутнє, вміння визначати причини й передбачати наслідки.

Зворотний зв’язок. Отримати зворотний зв’язок можна як безпосередньо від учасників тренінгу, так і за допомогою спеціальних процедур оцінювання, наприклад:

1. Завершуючи кожний окремий тренінг, тренер може запропонувати учасникам продовжити фразу: “На цьому тренінгу я... (усвідомив, що..., дізнався про те...)”.

Після цього слід попросити їх проаналізувати власні очікування й по черзі висловитися, чи справдилися вони (повною мірою, частково), чи не справдилися, чи взагалі виявилися недоречними.

2. “Карта вражень. Це може бути аркуш паперу, прикріплений у кутку кімнати, а під ним – клейкі папірці, на яких учасники можуть писати про те, що вони відчувають з приводу тренінгу.

3. У середині тренінгу фахівці рекомендують провести коротке опитування: “Припинити. Почати. Продовжити”. Роздайте учасникам клейкі папірці з проханням написати ці три слова як заголовки. Потім нехай вони напишуть, що саме, на їхню думку, вам слід припинити, почати або продовжити робити. Це дозволить коригувати стиль вашої роботи у другій половині тренінгу.

Завершення тренінгу. Щоразу слід завершувати тренінг вправами прощання, завдання яких, залишити в пам’яті учасників позитивні емоції стосовно сприйняття інформації, і тим самим сформувати бажання участі у наступних тренінгах. Пропонуємо кілька варіантів таких вправ.

1. Учасникам пропонують стати в коло й передати один одному свічку (квітку), висловлюючи добрі побажання або слова подяки.

2. Учасники мають покласти руки одне одному на плечі й тричі сказати: “Ми – молодці”.

3. Можна запропонувати всім взятися за руки й, починаючи з тренера, передати один одному потиск руки. Коли цей сигнал приходить до тренера з іншого боку, піднімають руки вгору й промовляють: “До побачення! До наступної зустрічі!”.

Під час планування, організації і проведенні СПТ слід керуватися такими методичними порадами.

Створення умов для проведення тренінгу. Якщо тренінг проводитиметься в аудиторії, потрібно:

1. Розставити столи колом або буквою “П”. Столи необхідно переставити, щоб звільнити місце в центрі кімнати. Бажано, щоб стільці були з м’якими сидіннями й спинками для зручності.

2. У кімнаті має бути звичайна дошка або спеціальна – фліп-чарт. Необхідно підготувати крейду, скотч, фломастери, клейкі та неклейкі папірці розміром 5x5 см, безпечні шпильки, скріпки, кнопки, серветки й роздаткові матеріали в достатній кількості.

3. Для того, щоб записати правила роботи групи, очікування учасників і результати виконання групових завдань, потрібно підготувати декілька аркушів паперу формату А1, або А2 та папір формату А4.

4. Для демонстрації відеоматеріалів, фільмів або презентації необхідно підготувати обладнання (бажано мультимедійний проектор).

5. Потрібно чітко розпланувати етапи проведення тренінгу й скласти план (див. табл. 1.9).

Таблиця 1.9

Тема: (назва СПТ)

Вид діяльності Завдання Остаточний результат Орієнтовний час проведення
Вступна частина 40 хв.
Вступ Інформування учасників про мету, завдання та кінцевий результат тренінгу   10 хв.
Вправи на проведення вітання, знайомства Створити невимушену, дружню, привітну атмосферу в групі з відчуттям взаємної симпатії   10 хв.
Прийняття правил роботи Прийняти правила для комфортної та продуктивної роботи учасників тренінгу   10 хв.
Вправи на визначення очікувань і побоювань групи Допомогти учасникам визначитися з власними очікуваннями й побоюваннями від тренінгу й абстрагуватися від поточних проблем і турбот, які не стосуються теми зустрічі   10 хв.
Основна частина
Вправа на оцінювання рівня інформованості учасників тренінгу З’ясувати рівень знань учасників стосовно проблем, що розглядатимуться на тренінгу   Тривалість залежить від змісту
Вправи на актуалізацію проблеми тренінгу Пробудити в учасників тренінгу інтерес до проблематики, сформувати у них мотивацію до зміни поведінки, зробити проблематику тренінгу актуальною для кожного з учасників   Тривалість залежить від змісту
Вправи на надання інформації та практичних навичок і вмінь Допомогти учасникам тренінгу сприйняти й усвідомити нову інформацію, закріпити, поглибити знання, отримані під час вступу тренінгу та актуалізації його проблематики   Тривалість залежить від змісту
Заключна частина 20 хв.
Вправи на проведення заключної частини Узагальнити всі розглянуті під час тренінгу теми для логічного підведення підсумку. Створити умови позитивного виходу з тренінгу    

Кожні 40-60 хвилин необхідно планувати вправи на зняття м’язового напруження або перерви.

Розподіл учасників на малі групи.

Розподіл учасників тренінгу на малі групи є одним зі звичайних ритуалів. Є безліч варіантів такого розподілу. Залежно від характеру завдання та його складності робота може проводитись або всією групою за короткий проміжок часу (20-30 хв.), або в малих групах по 3-5 осіб. Розподіл на малі групи доцільний, коли проблема, яка розглядається, потребує опанування великої кількості інформації. При роботі в малих групах створюються сприятливі умови для активної участі всіх її членів у обговоренні, обміні досвідом, знаннями та думками. Така робота формує навички й уміння колективного розв’язання проблеми. Наводимо декілька прикладів розподілу на малі групи:

“Один, два, три...”. Якщо ви знаєте, скільки груп вам треба створити (наприклад, вісім), слід порахувати учасників від одного до восьми.

“Веселка”. Якщо вам потрібно об’єднати учасників у сім груп, можна розподілити їх за кольорами веселки, якщо у чотири – за порами року тощо.

“Пазли”. Потрібно розрізати будь-які поштові листівки на 2-6 частин, роздати їх учасникам і запропонувати об’єднатися в групи, склавши з частин цілі листівки.

Правила роботи в малих групах. Очолюють групу та забезпечують її успішну роботу секретар і спікер, яких обирають з групи. Функції в групі краще розподіляти за бажанням учасників. У процесі роботи кожен повинен мати можливість висловлювати власну думку. Необхідно забезпечити обговорення ідеї, а не особистості того, хто її висловив. Члени групи мають прагнути дійти спільної думки.

Обов’язки секретаря групи:

1. Вести розбірливі записи результатів групової роботи.

2. Чітко формулювати відповіді групи на кожне запитання.

3. Вимагати від групи або її більшості вироблення єдиної думки.

4. Бути готовим висловити думку групи під час підведення підсумків або допомогти тому, хто відповідає.

Обов’язки спікера групи:

1. Оголошувати завдання групи.

2. Встановлювати порядок їх виконання.

3. Визначати того, хто стежитиме за часом.

4. Пропонувати членам групи виступати по черзі.

5. Стежити за записами, які робить секретар, допомагати йому чіткими формулюваннями; узагальнювати думки інших членів групи.

6. Активізувати роботу групи.

7. Підводити підсумок роботи групи.

8. Визначати доповідача або самому доповідати про результати роботи групи.

9. Стежити за виконанням групою прийнятих правил.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 759 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...