Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Круглий стіл



Психолого-педагогічне забезпечення проведення круглого столу як активного методу навчання.

Круглий стіл – один з активних методів проведення навчальних занять у системі вищої освіти, який має на меті розвиток і вдосконалення самостійності учнів, їхнього логічного мислення, соціальної та моральної зрілості, формування поглядів і переконань, оволодіння методами аналізу та синтезу, уміннями робити висновки й вносити пропозиції, розв’язувати суперечки в процесі дискусії щодо попередньо визначених тем.

Це форма публічного обговорення або висвітлення будь-яких питань, коли учасники висловлюються у визначеному порядку (спершу – сидячи за столом, який має круглу форму); нарада або обговорення певних питань, де присутнім надають рівні права стосовно один одного. Уявлення про “Круглий стіл”, як про символ рівності та благородності згадуються у “Артурівських легендах”.

Готуючись до проведення круглого столу, за один-два тижні до заняття викладач надає студентам його план, вказуючи, на які питання слід звернути увагу під час самостійної роботи, найважливіші джерела, завдання для підготовки виступів або повідомлень.

Особливістю круглого столу є розробка не тільки системи питань, а й контрпитань для поглибленого розкриття змісту теми, ознайомлення з літературою, використання різноманітних джерел інформації, а також вільний обмін думками без оцінки виявлених знань. Однак, підбиваючи підсумки диспуту, потрібно оцінити не тільки зміст виступів, а й форму їх оголошення, уміння формулювати й відстоювати свою позицію, звернути увагу на сформованість умінь студентів правильно аргументувати власні думки й переконання.

1. Навчальна та виховна мета методу:

– закріплення й поглиблення знань у визначеній галузі, напрямку діяльності, науки;

– формування навичок прийняття рішень за умови змістовної взаємодії, активного суперництва та конкуренції між особами, які беруть участь у дискусії, в ситуаціях, наближених до критичних;

– сприяння усвідомленню необхідності й порядку використання отриманих знань для методичного забезпечення теоретичної і практичної діяльності;

– формування навичок та вмінь колективного обговорення певних професійних проблем і ухвалення на цій основі оптимальних рішень;

– розвиток професійного мислення (як теоретичного, так і практичного);

– сприяти формуванню індивідуальної позиції учнів з урахуванням всього можливого спектру ідей та підходів щодо розв’язання поставленої проблеми.

2. Організація та методика проведення круглого столу.

Методика проведення круглого столу містить кілька етапів:

o етап підготовки учасників круглого столу;

o етап проведення дискусії;

o етап узагальнення й оцінки результатів круглого столу.

Етап підготовки учасників круглого столу складається з таких заходів:

– визначення теми круглого столу й проблеми, що виноситься для дискусії;

– формулювання головної мети круглого столу та встановлення правил його проведення;

– підбір доповідача проблемного реферату (доповіді);

– підбір і формування групи опозиції;

– визначення питань для активізації дискусії щодо основних напрямків розв’язання проблеми, яка розглядається;

– вивчення учасниками круглого столу керівних документів, інформаційних та довідкових матеріалів, потрібних для вирішення поставленої проблеми.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 5367 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...