Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Раціональні прийоми конспектування навчального матеріалу



Сутність системи конспектування усного повідомлення полягає в тому, що вона, на відміну від стенографії, є індивідуалізованою та спеціалізованою.

Розглянемо технічні прийоми, що поділяються на три групи:

прийоми для запису термінів, прийоми для запису фраз та прийоми виділення кольором.

Конспектування слів, словосполучень, термінів.

1. Гіперабревіатура термінів. Скорочене позначення слів їх початковими літерами, обведеними колами без відриву пера від паперу. Наприклад: а – аналіз, А – алгоритм.

2. Ієрогліфи. Невелика їх кількість, наділена умовною символікою, допомагає скоротити запис.

3. Піктограми (стилізовані спрощені картинки). Їх переваги у швидкості зчитування, легкості, міцності запам’ятовування.

4. Використання іноземних слів, якщо вони коротші слів з тими ж значеннями з рідної мови.

Конспектування фраз.

1. Просторовий запис. Запис ведеться не лінійно, а на всій площині аркушу. Це зручно для сприйняття та дозволяє “згорнути” текст.

2. Використання контексту. Не записується та частина фрази, яку можна легко відновити з контексту.

3. Перетворення фрази. Необхідно підшукати коротшу в запису, але рівнозначну за смислом фразу.

Використання кольору.

1. Рубрикація. Виділення кольором заголовків різних рівнів полегшує читання конспекту.

2. Робота кольором за важливістю. Виділення кольором ключових визначень, формулювань також сприяє ефективному відтворенню тексту, допомагає швидко знайти в конспекті потрібне правило.

3. Концентрація уваги. Виділення кольором ключових елементів у запису позбавляє студента від написання слів типу “Зверніть увагу на...”.

4. Робота кольором за відповідністю. Якщо різні елементи схеми, малюнку, креслення виділити відповідним кольором, це позбавляє від запису пояснень, які вказують до чого відноситься даний коментар.

Матеріал у конспекті має читатися легко й швидко. Вести запис слід достатньо великими літерами, але так, щоб відстань між рядками була дещо більшою, ніж висота самих літер. Запис, зроблений на занятті, корисно час від часу звіряти із записами товаришів. Доопрацьовувати конспект краще всього після запису, бо пізніше багато з того, що має послужити матеріалом для виправлень і доповнень, буде втраченим. Своєчасне доопрацювання конспекту не тільки закріпить уявлення та асоціації, які виникли раніше, але й виявиться джерелом нових образів та ідей.

Отже, додаткова робота над конспектом буде означати глибше, а тому й міцніше засвоєння поданого в ньому навчального матеріалу.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 817 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...