Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Раціоналізація пам’яті



Важливу роль у навчанні відіграє раціоналізація використання пам’яті. Для цього є певні рекомендації:

Студентам доводиться зберігати в пам’яті та запам’ятовувати матеріал переважно двох типів: смисловий (понятійний) та фактологічний, зміст якого складають не поняття, а факти (історичні, технічні тощо).

Запам’ятовування як смислового, так і фактологічного матеріалу повинно бути осмисленим – це головна вимога.

Важлива та незвичайна інформація може запам’ятатися з першого подання, якщо ж необхідно запам’ятати матеріал, то для цього є три можливості: повторення, узагальнення та штучне підвищення його цінності.

При цьому, правильно організоване повторення передбачає проникнення у суть матеріалу.

Наведемо способи полегшення запам’ятовування, спрямовані на виявлення внутрішніх зв’язків у матеріалі, який вивчається, або спираються на зв’язки цього матеріалу з інтересами людини.

По-перше, важливо створити за допомогою самоінструкції необхідну настанову, спрямовану на досягнення повноти, точності або міцності запам’ятовування. Необхідно чітко диференціювати матеріал, вказуючи, що потрібно запам’ятати на деякий час, що – назавжди, що –дослівно, а що лише прийняти до відома або уяснити собі загальний смисл того, що запам’ятовується.

По-друге, запам’ятовування суттєво поліпшується, якщо його обсяг включений в активну діяльність.

По-третє, матеріал легше запам’ятовується, якщо чітко сформулювати мету діяльності, котра забезпечує певну напруженість, яка утримує увагу на матеріалі безпосередньо до досягнення результатів. Переказ тексту своїми словами приводить до кращого його запам’ятовування, ніж багаторазове читання, тому що переказ – це активна, організована ціллю, розумова робота.

По-четверте, запам’ятовуванню сприяє розуміння логічної зв’язаності матеріалу.

Ми розглядали способи, які підвищують ефективність довготривалоїпам’яті.

Зараз звернімося до прийомів, які полегшують роботу короткотривалої пам’яті.

Повторення – основний метод утримання інформації у короткотривалому сховищі.

Якщо інформацію слід запам’ятати надовго, то її слід повторювати з такими інтервалами: через 15-20 хвилин, далі через 8-9 годин та через 24 години. Раннє повторення компенсує швидке першопочаткове забування, у той час як неперервне повторення до повного запам’ятовування є неекономним. Однак без належного мотиву навіть багаторазове повторення не забезпечує ефекту запам’ятовування.

Корисною є рекомендація – в особливо відповідальних ситуаціях повторювати матеріал перед сном.

Протягом дня продуктивність пам’яті змінюється: між 8 та 12 годинами ранку вона максимальна, після обіду помітно знижується, а далі знов дещо зростає. Корисно вияснити, які часові інтервали найбільш сприяють вашій пам’яті залежно від індивідуальних особливостей.

Ефективна робота пам’яті забезпечується механізмом забування, яке зовсім не є ознакою поганої пам’яті або причиною її низької продуктивності, а, навпаки одним з важливіших компонентів добре працюючого механізму.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 485 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...