Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток уваги та спостережливості у студентів (учнів)



Успіх у навчанні багато в чому визначається уважністю людини (стійкість уваги, тривала зосередженість на певному об’єкті або явищі).

Увага являє собою вибіркову спрямованість свідомості на певний об’єкт або явище.

Наведемо деякі найважливіші правила, спрямовані на підвищення уважності, розроблені на основі багаторічного досвіду навчання.

По-перше, важливо спланувати свій час так, щоб у часи занять ніщо не відволікало.

По-друге, необхідно певним чином організувати й обладнати своє робоче місце (провітрювання, оптимальні температура повітря, освітлення, забезпечення письмовими приналежностями, підручниками та ін.).

По-третє, перед початком занять слід попередньо переглянути матеріал завдання. Це допомагає зосередитись.

По-четверте, приступаючи до вивчення нової теми, доцільно повторити попередній матеріал (розуміння значною мірою грунтується на знанні попередніх розділів програми, а від цього залежить стійкість уваги).

По-п’яте, усвідомивши, що відбулося самочинне переключення уваги, намагайтеся вольовим зусиллям знов спрямувати її у бажане русло.

По-шосте, використовуйте конспектування та читання вголос. Ці процеси виключають часті та тривалі відключення уваги.

По-сьоме, новий матеріал має глибоко осмислюватись. Слід пам’ятати, що занадто уповільнений темп сприяє частому відключенню уваги.

По-восьме, чергуйте читання з обдумуванням та переказом, розв’язанням задач тощо. Це попереджає виникнення психічного стану монотонності, при якому стійкість уваги знижується. Зміна навчальних предметів під час самостійної підготовки позитивно впливає на стійкість уваги, проте така зміна не повинна бути дуже частою: це призводить до поверхневого сприйняття навчального матеріалу.

По-дев’яте, обов’язкові повернення в процесі читання на те місце, де відбулося відключення уваги, забезпечать засвоєння навчального матеріалу, сприятимуть підвищенню загальної стійкості уваги.

По-десяте, виконуйте правила гігієни розумової праці, про які йтиметься нижче.

Увагу можна й треба зміцнювати за допомогою певних вправ:

1. Уважно розгляньте знайомий предмет. Закрийте очі, уявіть його зі всіма подробицями, відкрийте очі. Перевірте, наскільки точно це вдалося;

2. Опишіть характерні риси обличчя знайомого. Під час зустрічі зверніть увагу, наскільки вірно це зроблено;

3. Подивіться уважно на свій робочий стіл. Намалюйте його схематичне зображення;

4. Згадайте мелодію недавно придбаної платівки. Послухайте її ще раз.

У професійній діяльності інженера велике значення має спостережливість (уміння відкривати, знаходити певні зв’язки між предметами та явищами, користуватися ними для діагностики й прогнозування будь-якої конкретної події).

Для розвитку спостережливості необхідно збільшити обсяг уваги, навчитися переробляти, осмислювати сприйняту інформацію.

Важливішою умовою ефективності навчання є уміння контролювати свої розумові дії. Для вироблення цього уміння необхідно:

виробити у себе звичку до регулярного та старанного здійснення контрольних дій;

добре знати ознаки, за якими можна оцінювати якість своїх трудових, навчальних дій;

ретельно, раціонально планувати трудові навчальні дії;

уважно стежити за ходом роботи, розумового процесу, співставляти його з планом, відповідними еталонами.

Для студентів у процесі навчання велике значення має безпечне поводження з технікою, тренажерами, навчальним обладнанням. Для цього треба дотримуватись правил безпеки, які становлять норми, що вказують, як необхідно діяти та чого не треба робити, щоб попередити нещасні випадки й аварії. У цих правилах сконцентровано досвід практичної професійної діяльності, результати вивчення надзвичайних подій, дані наукових досліджень.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 754 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...