Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст вузівської підготовки фахівця з соціальної роботи



Зміст навчання або зміст освіти фахівця виступає як основний компо­нент даного процесу в умовах вищого навчального закладу. На думку дослідників проблем вузівського навчання, зміст освіти є синтезом су­купності наук, навчальних дисциплін, що входять у навчальні плани та зафіксовані навчальними програмами підготовки фахівців. Зміст на­вчання визначається об'ємом і науковим рівнем знань із суспільних, фундаментальних і професійно-орієнтованих наук, системою виробле­них умінь та навичок застосування знань, їх практичного використан­ня.

Гершунський Б.С. зміст навчання розуміє як обґрунтовану, логічно впорядковану й зафіксовану в навчальній документації наукову інфо­рмацію про матеріал, який необхідно вивчити, що й визначає зміст на­вчальної діяльності викладача і діяльності учення студентів.

Зміст підготовки фахівців розглядається С.Я. Харченко як ком­плексна програма, підґрунтям якої є системний підхід, програмно- цільовий метод планування й управління процесом навчання.

У змісті підготовки фахівців соціальної сфери Поліщук В.А. виок­ремлює такі компоненти: глибокий аналіз сучасного соціального розвитку й формування вміння об'єктивно оцінювати соціальну політику, пропонувати альтернативні варіанти; чітке уявлення й класифікація сучасних моделей, форм і методів практики соціальної роботи; реалізація педагогічного процесу підготовки соціальних працівників; розробка теорій, концепцій, моделей і технологій, спрямованих на ефективне функціонування соціального працівника; розробка й реалізація програм, що сприяють формуванню професійної компетентності.

Традиційно зміст фахової підготовки соціальних педагогів передбачає такі цикли підготовки: гуманітарна та соціально-економічна, природничонаукова підготовка, що забезпечує певний освітній рівень; професійна (професійно-орієнтована) та практична підготовка, що разом з попередніми циклами забезпечує певний освітньо-кваліфікаційний рівень.

Основними вимогами забезпечення ефективності змістового наповнення професійної підготовки студента, є:

забезпечення єдності освітніх та професійних змістових блоків;

створення позитивного емоційно-сприятливого освітнього сере­довища;

застосування різноманітних форм і методів активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів;

координація змісту професійної підготовки відповідно індивіду­ум ьно-типологічних особливостей студента, рівня його особистісного розвитку;

залучення студентів до самостійної науково-пошукової діяльності.

Сучасний зміст та завдання професійної підготовки майбутнього соціального педагога в процесі обумовлено змістом та вимогами Державного галузевого стандарту підготовки фахівця з соціальної педагогіки та його освітньо-кваліфікаційної характеристики.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1084 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...