Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз змісту навчальних програм дисциплін соціально-педагогічного циклу



Аналіз змісту навчальних програм предметів соціа­льно-педагогічного циклу можна здійснити за наступним планом: ана­ліз змісту пояснювальних записок, визначення тем, завдань для прак­тичної та самостійної робіт студентів, аналіз форм контролю.

У меті курсу «Вступ до спеціальності» зазначено, що студенти по­винні знати: сутність та соціальне призначення своєї професії, головні фахові вимоги, посадові обов'язки та функції діяльності соціального педагога, етичні норми та принципи соціально — педагогічної роботи. Автор програми (автор програми — Трубник І.В.) передбачає, що в ході вивчення даного курсу сформуються такі вміння, як-от: оцінюва­ти результативність дій соціального педагога, добирати оптимальні за­соби та прийоми спілкування, налагоджувати співпрацю й партнерство з різними соціально — виховними структурами. Основними завдання­ми курсу є: сприяння формуванню професійного світогляду майбут­нього соціального педагога; ознайомлення із сферами фахової діяль­ності соціального педагога.

Аналіз пояснювальної записки до програми курсу «Соціа­льна педагогіка» дозволив зробити висновок, що його курсу полягає в обгрунтуванні змісту провідних напрямів професійної соціально- педагогічної діяльності. Із переліку знань, на формування яких спрямовано даний курс варто виділити: розуміння сутності соціальної пе­дагогіки як науки; принципів та методів соціально-педагогічної діяль­ності; особливостей соціалізації особистості в різних мікросоціумах; попередження негативного впливу факторів соціального середовищн на особистість. Щодо професійних умінь, то варто відзначити вміння аналізувати різні фактори впливу на соціалізацію особистості; диференціювати зміст ді­яльності відповідно до різних об'єктів, суб'єктів та напрямів соціаль­но-педагогічної роботи; добирати адекватні форми та методи соціаль­но-педагогічної діяльності тощо.

Найважливішими завданнями курсу «Основи соціалізації особис­тості» є такі, як-то: допомогти студентам глибше засвоїти навчальні дисципліни, пов'язані з формуванням і розвитком особистості, віко­вими особливостями становлення людини, її самоствердженням, само- реалізацією; вивчити, проаналізувати та узагальнити теорії розвитку особистості, особливості формування життєвих цінностей людини то­що.

Аналізуючи мету та основні завдання курсу «Соціально-педагогічна робота в сфері дозвілля» (автор програми — Коношенко Н.А.), ми ви­явили, що вони переважно спрямовані на когнітивний та діяльнісний компоненти особистості, а не на формування та розвиток особистісних рис студентів. Варто відзначити, що в зміст завдань закладено таке: оволодіння практичними вміннями та навичками організації культурно-дозвіллєвої діяльності населення в соціумі, виявлення інтересів і потреб населення в різних видах відпочинку; залучення дітей, підліт­ків, дорослих до активної культурно — дозвіллєвої діяльності тощо.

Курс «Основи соціально-педагогічних досліджень» (автор програ­ми — Проскунін В.М.) спрямовано на оволодіння принципами та мето­дами соціально-педагогічного дослідження практиками соціально-педагогічної діяльності, на формування дослідницьких навичок як не­від'ємної складової професійної підготовки у вищій школі. У ході ви­вчення курсу в студентів мають бути сформовані такі вміння, як-от: визначати логіку дослідження; організовувати процедуру соціально- педагогічного дослідження; оформляти результати дослідження.

Значення курсу «Технології соціально-педагогічної роботи» (автор програми — Коношенко С.В.) обумовлено тим, що сьогодні суттєво актуалі­зувалася потреба сучасного суспільства в свідомому управлінні соціаль­ними процесами з метою оптимізації їх функціонування, що виводить на рівень пріоритетних проблему визначення алгоритму функціонування со­ціальних інститутів, технологізації їх діяльності та впровадження техно­логій соціально-педагогічної роботи задля забезпечення оптимізації розв'язання завдань соціально-педагогічної роботи.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 517 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...