Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи навчально-виховної роботи в професійній підготовці майбутніх соціальних педагогів



Важливе місце в організації та здій­сненні процесу професійної підготовки майбутнього соціального педа­гога належить цілісній системі методів навчально-виховного процесу, що є специфічним інструментарем науково-практичних знань.

Грецьке слово «метод» означає шлях, спосіб пізнавальної, практи­чної діяльності людей. Його розглядають як сукупність підходів, при­йомів, операцій практичного чи теоретичного засвоєння дійсності.

Метод у теорії пізнання виконує подвійну роль, оскільки він ви­ступає як спосіб, шлях пізнання й застосування знань, що вироблені в науках про життєдіяльність людини й в соціальній практиці, а з іншого боку — як конкретна дія, що сприяє якісній зміні існуючого об'єкту (суб'єкту)

Метод інструктування. його прийоми: консультування та інформування

Метод прикладу. Дієвим методом роботи виступає приклад, за­снований на свідомому відтворенні особистістю певних способів по­ведінки, які сприймаються як еталон, взірець. Зрозуміло, що в практи­чній діяльності соціальний педагог повинен виступати для своїх вихованців як соціальний еталон.

Інтерактивні методи. Інтерактивне навчання є одним із сучасних напрямів активного соціально-психологічного навчання, яке найбіль­шою мірою відповідає психологічним особливостям і педагогічним за­кономірностям навчання дорослої людини. При активному навчанні студент вступає в діалог з викладачем, бере активну участь у пізнава­льному процесі, виконуючи при цьому творчі, пошукові, проблемні завдання у парі, групі.

До основних принципів інтерактивного навчання відносять: прин­цип діалогічної взаємодії, принцип кооперації й співробітництва, принцип активно-рольової (ігрової) і тренінгової організації навчання.

До форм інтерактивного навчання належать:

інтерактивні презентації;

дискусії;

круглі столи»;

конкурси робіт;

тренінгові форми;

колективне вирішення творчих завдань;

групові й індивідуальні вправи,

моделювання певного виду соціально-педагогічної діяльності або ситуації;

проектування й написання бізнес-планів, програм, проектів;

обговорення відеозаписів, включаючи запис власних дій тощо.

Ігрові методи. Гра є одним із провідних інструментів в арсеналі професійної підготовки майбутнього соціального педагога. У процесі ділової гри необхідно залу­чати студентів до роботи по створенню сюжетів, умов нових, оригінальних творчих ігор.

Методи групової роботи.

Головною перевагою групової пси­хотерапії є здобуток особистісного досвіду поведінки в мікро-соціумі. У практиці соціально-педагогічної роботи існують наступні види груп: підновлення, освітні, самодопомоги, терапевтичні тощо.

Методи соціально-педагогічної роботи. В якості дидактичних методів можна використовувати методи соціально-педагогічної роботи.

Таким чином, можемо зробити висновок, що методи соціально- педагогічної роботи в сукупності з загально-дидактичними методами набувають значення чинника та умови професійного розвитку майбут­нього соціального педагога, якщо:

враховується взаємозв'язок соціальних, педагогічних та психо­логічних факторів, що впливають на поведінку особистості студента;

використовується широкий арсенал як загальнонаукових, так і спе­цифічних методів особистісного розвитку майбутніх соціальних педагогів;

варіюється використання комплексних методик та окремих технік.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 860 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...