Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Захист програм, проектів соціально-педагогічного змісту як форма проведення практичних занять



Дані форми є найрозповсюдженішими в проведенні практичних занять на предметах технологічної спрямованості. «Захист» привчає відстоювати позиції, формує здатність аргументувати, доводити. Студенти привчаються до толерантного, емпатійного слухання, вияву інтересів до авторської позиції інших, формування альтернативності та гнучкості мислення.

Розглянемо одну з цих форм – захист програм та проектів соціально-педагогічної роботи. Ця форма часто використовуються при проведенні практичних занять на предметах технологічної спрямованості. Так, при вивченні дисципліни "Технології соціально-педагогічної роботи" в магістратурі Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка спеціальності "Соціальна педагогіка", захист програм та проектів соціально-педагогічної роботи на практичних заняттях використовується у багатьох темах. Захист привчає відстоювати позиції, формує здатність аргументувати, доводити. Студенти привчаються до толерантного, емпатійного слухання, вияву інтересів до авторської позиції інших, формування альтернативності та гнучкості мислення.

Наведемо зразок творчого захисту проекту майбутніх соціальних педагогів у практичній роботі на тему "Соціальні інновації та технології визначення ефективності соціально-педагогічної роботи". Завданням практичної роботи є популяризація кращих зразків, методичних "родзинок", що отримали визнання у практиці роботи соціальних установ. У процесі практичної роботи студенти вчаться визначати сутність і специфіку поняття "передовий педагогічний досвід", визначати ознаки інновацій у системі соціально-педагогічної діяльності, критерії оцінки досвіду соціально-педагогічної роботи. Студентам пропонується кілька підходів до розуміння термінів "передовий досвід" та "інновація", які розглядаються як одне з найбільш можливих для соціально-педагогічної практики джерело нових ідей, підходів і технологій; створення проектів майбутніх перетворень; виявлення оригінальних ідей та задумів; досягнення ефективних сполучень змісту, форм і методів роботи; впровадження інноваційних методик; узагальнення та пропаганда досягнутих результатів [2, с. 76].

Форми захисту можуть бути різними: слайд-шоу, фото колаж, реферативне повідомлення, інсценування тощо. За результатами практичної роботи у студентів складається уявлення про творчу працю відомих в Україні та за кордоном майстрів соціальної сфери, про цікаві проекти й інноваційні підходи. Міні-захист проходить як презентація роботи творчих груп. На підготовку завдання студентам відведено приблизно два тижні. Цікавим є визначення передового досвіду в соціально-педагогічній роботі як арсеналу інноваційних технологій, форм та методів роботи. У бюджеті навчального часу студента магістратури сьогодні стає помітнішою питома вага самостійної роботи, форм її організації та контролю за її виконанням.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 505 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...