Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рольова гра як форма організації навчальних занять



Термін «рольова гра» має надзвичайно багатозначні трак­ти, оскільки застосовується як в психолого-педагогічній, соціально-терапевтичній роботі, так і в теорії управління, менеджменті.

Рольова гра — це групова форма навчання, у процесі якої використовується рольова структура ведення заняття, тобто набір ролей, які регламентують діяльність і поведінку учасників.

У психологічних теоріях (Л.С. Виготського, О.М. Леонтьєва, СЛ. Рубінштейна) психологічними механізмами рольової гри вважають заміну, витиснення, сублімацію.

В основі використання рольової гри закладено емоційність впливу нереального сюжету, відчуття відповідальності за дії свого «персонажу». Оскільки використовуємо рольову гру як форму практичної роботи, то вагомим стає той відомий факт, що емоційно-забарвлений навчальний матеріал довше зберігається в пам'яті, швидше актуалізується, переноситься в ситуацію професійної соціально-педагогічної роботи.

Організаційною одиницею рольової гри є ситуація, що розігрується. Вона розглядається в процесі заняття як окремий сюжет. Галагузов А.Н. вважає, що сенсом рольової гри при підготовці соціального педагога виступає соціально-педагогічна ситуація, яка є «клітинкою» цілісного процесу формування особистісної та професійної готовності. Вона сприяє продуктивному діалогу — обміну особистісними смислами створенню ситуації професійно-орієнтованого спілкування, що спрямоване на творче засвоєння різноманітних елементів соціокультурного, простору, у якому знаходиться студент.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 550 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...